11 правил з догляду за шкірою взимку в домашніх умовах

З приходом зими шкіра може не найкращим чином реагувати на кліматичні зміни. Подразнення, сухість, відчуття стягнутості, неприємне печіння, лущення – все це говорить про те, що епідермісу дуже потрібна ваша допомога. Кардинально змінювати свій догляд не варто, але деякі засоби все ж краще взяти на замітку, адже вони можуть стати вашою справжнісінькою чарівною паличкою. Ну що, поговоримо про особливості догляду за шкірою в холодну пору року?

Час читання: 3 хвилини та чашечка чаю з ромашкою ☕

статья доступна на русском языке

Що відбувається зі шкірою взимку

1-Що-відбувається-зі-шкірою-взимку

Почнемо з того, що шкіра зазнає стресу не тільки на вулиці, а й удома. За вікном на неї чекають низька вологість, холодне повітря, сильні пориви вітру і сонячні промені. А в приміщенні, навпаки, сухе і тепле повітря, яке ще більше зневоднює шкіру і позбавляє сяйва. І сюди ж додаємо регулярне прийняття гарячої ванни або душу. Сукупність усіх цих чинників призводить до появи таких реакцій:

  • почервоніння;
  • сухість і лущення;
  • свербіж і печіння;
  • втрата тургору;
  • поява мікротріщинок.

Шукай EVA Blog в Instagram

Але всього цього можна уникнути, потрібно лише забезпечити шкірі правильний догляд у зимовий час. EVA Blog зібрав для вас кілька порад від косметологів, які допоможуть підтримати красу та здоров’я епідермісу.

11 правил догляду за шкірою взимку

2-11-правил-догляду-за-шкірою-взимку

Обійтися звичайним зволожувальним кремом не вийде, тут потрібен комплексний підхід. Ви й так зараз усе зрозумієте.

  1. Використовуйте м’який засіб для очищення шкіри. Делікатний догляд – це те, що потрібно. Якщо ваша пінка або гель для обличчя стягує і без того зневоднену шкіру, потрібно підібрати більш щадний засіб зі зволожувальним ефектом і слабокислотним рівнем pH.
  2. Виберіть крем з більш щільною текстурою. Засоби для догляду за шкірним покривом у літню пору не матимуть такої ж ефективності взимку. Вам потрібно захистити, наситити та зволожити епідерміс. Для цього купуйте саме крем, а не флюїд чи крем-гель. Вибір можуть полегшити креми, які розроблені спеціально для використання взимку.
  3. Тільки ніжна ексфоліація. Безумовно, скрабувати шкіру або використовувати пілінги за наявності подразнення на епідермісі категорично протипоказано. У холодний період часу віддавайте перевагу більш легким і щадним ексфоліантам, наприклад, гомажу, ензимам, незмивному відлущувальному засобу з AHA або BHA кислотами.
  4. Включіть у догляд олії. Це справжнісінькі косметичні супергерої, які допоможуть не тільки відновити шкірний покрив, а й захистити його. Вибір цих засобів сьогодні настільки великий, що кожен зможе підібрати олію, яка ідеально підійде тому чи іншому типу шкіри.3-Включіть-у-догляд-олії
  5. Не ховайте далеко свій SPF. Попри те, що сонце взимку не таке активне, як влітку, вам не потрібно повністю відмовлятися від санскріну. УФ-промені, як і раніше, продовжують впливати на процес фотостаріння, хоч ви цього можете не помічати.
  6. Не ігноруйте купівлю крему для тіла. Гарячий душ і ванна можуть пересушувати шкіру. У вас завжди має бути під рукою крем для тіла (до речі, і не тільки взимку).
  7. Руки теж потребують захисту. Найбільше до впливу негативних зовнішніх чинників у холодну пору року схильні обличчя, губи та шкіра рук. Тому їм варто приділити особливу увагу. Для рук підійде теж щільний живильний крем. Якщо на поверхні епідермісу з’явилися тріщинки та сильне подразнення, в такому разі варто звернути увагу вже на SOS-засоби. Завдяки складу з активними компонентами вдасться швидко усунути проблему. Наносьте крем щоразу перед виходом на вулицю і після миття рук.
  8. Зберігаємо красу губ. Ніжна і тонка шкіра губ практично моментально сигналізує про те, що зима їй не до душі. Тому обов’язково озбройтеся засобами для догляду: бальзамами, оліями та кремами. Також варто звернути увагу і на маски для губ, які за лічені хвилини можуть врятувати ситуацію з обвітреною і пересохлою шкірою. І ще одна невеличка порада: не облизуйте губи ні на вулиці, ні в приміщенні. Ви їх таким чином не зволожите, а, навпаки, позбавите цінної вологи.4-Зберігаємо-красу-губ
  9. Пийте більше води.  Шкіра – це своєрідне дзеркало нашого організму. І коли ви споживаєте занадто мало води, епідерміс стає тьмяним, сухим, з’являється лущення. А тепер уявіть, коли до цього всього приєднуються ще й агресивні погодні умови… Тому так важливо підтримувати зволоженість шкіри ще й зсередини.
  10. Заручіться допомогою зволожувача. Зволожуючи повітря в приміщенні, ви допоможете шкірному покриву зберегти цінну вологу.
  11. Додайте в раціон харчові добавки. Деякі вітаміни та мікроелементи можуть допомогти поліпшити стан шкіри. До них належать вітамін D, С і Е, колаген, риб’ячий жир, гіалуронова кислота.

Цікаво на тему: Що таке антистрес-косметика і для чого вона потрібна

Розбираємо потреби кожного типу шкіри взимку

Загальні правила догляду за епідермісом у холодну пору року відмінно працюють і в цьому немає жодного сумніву. Але при цьому всьому не варто забувати й про індивідуальні особливості вашого типу шкіри, щоб домсягти ще кращого результату.

Суха шкіра

5-Суха-шкіра

Цей тип епідермісу завжди потребує додаткової гідратації та спеціального догляду. Поліпшити стан шкіри допоможе якісна косметика з активним зволожувальним ефектом. Що важливо мати в арсеналі доглядових засобів:

  • М’які засоби для вмивання. Ідеальним вибором стане гідрофільна олія, міцелярна вода з оліями або ж молочко.
  • Зволожувальний і живильний крем. Віддавайте перевагу косметиці, у складі якої є олії, рослинні компоненти, гіалуронова кислота, пантенол, сечовина. Не лінуйтеся зволожувати шкіру вранці та ввечері.
  • Додатковий догляд. Не обійтися без термальної води, олій, масок і сироваток з інтенсивним зволоженням.

Цікаво на тему: Як вибрати й використовувати гідрофільну олію

Чутлива шкіра

Власницям чутливої шкіри варто віддавати перевагу гіпоалергенній дерматокосметиці, яка не має у своєму складі синтетичних ароматизаторів та агресивних компонентів. Ваш щоденний догляд має складатися із засобів із заспокійливими, регенерувальними та зволожувальними властивостями.

6-Чутлива-шкіра

Ідеальним вибором стануть продукти з такими активними компонентами:

  • пантенол;
  • молочна кислота;
  • вітамін Е;
  • пептиди
  • алое вера;
  • календула;
  • олія шипшини, авокадо, кунжутна, абрикосова.

Цікаво на тему: Чи потрібно уникати парабенів у косметиці?

Жирна і схильна до акне шкіра

7-Жирна-і-схильна-до-акне-шкіра

Ваше завдання – не пересушити шкіру. Можливо, ви здивуєтеся, але це часта проблема. Багато хто намагається позбутися жирного блиску на обличчі, використовуючи агресивні засоби для догляду. Таким чином ситуація тільки ускладнюється. Жирна і проблемна шкіра точно так само потребує зволоження, як і будь-яка інша. Але взимку ці типи епідермісу почуваються більш упевнено, адже природний захист у вигляді ліпідної мантії зводить практично до нуля ризик появи сухості та лущення.

Дерматологи рекомендують навіть жирній і схильній до акне шкірі в зимовий період перейти на м’якші очищувальні засоби, щоб уникнути надмірної сухості. Вибирати крем теж слід з текстурою злегка щільнішою. Обов’язково користуйтеся тільки некомедогенною косметикою.

Цікаво на тему: Як вибрати й використовувати олії для жирної та проблемної шкіри

Комбінована шкіра

8-Комбінована-шкіра

Люди з комбінованою шкірою досить часто використовують кілька доглядальних засобів. У Т-зоні активно виробляється себум, на інших ділянках обличчя переважає нормальний або сухий тип шкіри. Як же це все врівноважити? Завдання із зірочкою.

Для очищення обличчя використовуйте м’які засоби, які дбайливо видалятимуть забруднення і шкірний жир. Не забувайте про активне зволоження сухих ділянок обличчя. Для цього можна скористатися оліями (обліпихова або жожоба), поживними та зволожувальними кремами. Але водночас вам не можна перевантажувати Т-зону щільними засобами. На ці ділянки обличчя краще наносити не дуже жирний крем. Також у догляд відмінно впишуться сироватки та маски для обличчя.

Цікаво на тему: 20 найкращих емульсій для обличчя

Нормальна шкіра

9-Нормальна-шкіра

Якщо у вас нормальний тип епідермісу, глобально змінювати свій догляд не доведеться. Все залишається незмінним і улюблені продукти не потрібно буде прибирати з поличок. Єдине, що все ж варто придбати – густий зволожувальний крем, щоб захистити шкіру, а також прислухатися до рекомендацій, про які ми говорили на самому початку статті.

А як ви дбаєте про свою шкіру взимку? Поділіться своїм досвідом у коментарях.

Читайте також:

28 Грудня / 2023 Догляд за обличчям

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Спасибі за чудові рекомендації по догляду за шкірою ❤️Це те що треба для моєї шкіри ❤️

  2. Катя

    Щиро дякую! Було дуже корисно.