Чому з’являються прищі від стресу і як їх позбутися

Чи траплялося з тобою таке, що після навіть невеликого стресу на обличчі з’являлися висипання? Максимально неприємна ситуація, погодься! Але чи дійсно нервове напруження стало причиною появи «непроханих гостей»? Спробуймо розібратися разом. 

Чи може стрес викликати висипання

1-Чому-з’являються-прищі-від-стресу-і-як-їх-позбутися

Стрес викликає прищі, а прищі викликають ще більший стрес 🙈 Виходить, це якесь замкнене коло… Так, тут як крути, але взаємозв’язок між нервовим напруженням і роботою організму є. Сам по собі стрес не може стати причиною появи висипань, а ось викликати їх загострення – легко. Механізм дуже простий: у стресових ситуаціях у гру вступають гормони (зокрема кортизол), які стимулюють сальні залози виробляти більше себуму, через що пори закупорюються ще сильніше. Також нерідко це явище супроводжується запальними процесами та зниженням бар’єрної функції епідермісу. У результаті бактерії, що викликають акне, розмножуються ще активніше, а шкіра при цьому буде загоїтися довше. У випадках, коли стрес набуває хронічного характеру, то з недосконалостями тобі доведеться працювати досить довго. 

Висипання можуть з’являтися на будь-яких ділянках обличчя і мати вигляд закритих комедонів, гнійників, дрібних червоних прищиків, білих вугрів тощо. Сюди додаємо ще постійний дотик рук до обличчя, бажання видавити один, два чи всі прищики… І ситуація починає набувати масштабнішого характеру. 

Цікаво на тему: Чому прищі з’являються в одному й тому ж місці

У кого частіше з’являються стресові прищі

2-Чому-з’являються-прищі-від-стресу-і-як-їх-позбутися

Висипання через переживання можуть однаковою мірою турбувати як чоловіків, так і жінок будь-якого віку. Однак деякі дослідження говорять про те, що саме представниці прекрасної половини частіше стикаються з цією проблемою. Це пояснюється гормональними змінами, пов’язаними з менструацією, «близьким» сприйняттям стресових ситуацій, занепокоєнням та іншими факторами, що спричиняють емоційні переживання.  

02 Обличчя-1024х500_09

Як позбутися висипань

З висипаннями на шкірі прекрасно справляється правильно підібраний догляд і я впевнена, що у тебе він є. Просто доповни свою б’юті-рутину кількома продуктами, які допоможуть швидше впоратися з недоліками шкіри.

Цікаво на тему: Звички, які сприяють появі висипань

Засоби локальної дії

Як експрес-засоби можна використовувати продукти для точкового нанесення. Вони прекрасно працюють з локальними висипаннями та допомагають зменшити їхню вираженість. Зверни увагу на наступні засоби, вони дійсно класно працюють:

01 Dr.Ceuracle Ac Care Solution Blue One (1229)

Точкова сироватка Dr.Ceuracle Ac Care Solution Blue One. Її активними компонентами є лакриця, саліцилова та молочна кислота. Також формула доповнена антибактеріальним компонентом Sopholiance. 

02 Dr. Jart+ Ctrl-A Teatreement Soothing Spot (956)

Ще один дуже хороший засіб, який ефективно працює з висипаннями, – Dr. Jart+ Ctrl-A Teatreement Soothing Spot. Активні компоненти підібрані дуже добре, бо вони борються не тільки з уже наявними прищиками, але також запобігають появі нових. У складі ти знайдеш екстракт австралійського зеленого чаю, оксид цинку, діоксид титану і саліцилову кислоту.

03 Hollyskin Calamin. Drying Lotion (1213)

Гідним варіантом також може стати лосьйон локальної дії Hollyskin Calamin. Drying Lotion. Засіб забезпечує помітний результат за ОДНУ ніч – це прям вау! А все завдяки камфорі, сірці та цинку в складі. 

Цікаво на тему: Каолін у косметиці: властивості та використання

Активи

Також не зайвими в догляді будуть пілінги та сироватки з активними компонентами (кислоти, ретинол), які боротимуться із запальними елементами, регулюватимуть синтез себума, працюватимуть як ексфоліанти й запобігатимуть появі слідів від висипань. 

04 ABOUT face Acne Treatment (226)

Розширити свій арсенал доглядової косметики я рекомендую засобом 3в1 ABOUT face Acne Treatment. Він замінить тобі гель для очищення шкіри, пілінг-скатку і маску! Ти точно будеш у захваті. До складу входять зволожувальні компоненти: гліцерин, сечовина і гіалуронова кислота. Пантенол для заспокоєння і пригнічення запальних процесів. Комплекс кислот і екстракт кактуса, які працюють з недосконалостями шкіри та стимулюють процеси регенерації. 

05 The Ordinary (320)

Ти точно не раз чула про легендарний кривавий пілінг від The Ordinary. Він не тільки наробив багато галасу в інтернеті, а й показав дуже гідний результат під час використання. Засіб містить AHA і BHA-кислоти в підвищеній концентрації, завдяки чому ти й отримаєш той самий вау-ефект: сяйлива шкіра, рівний тон обличчя, жодних слідів від висипань.

06 Cos De Baha Niacinamide 10 Serum (718)

Ну, куди ж без сироватки? Для боротьби з недоліками шкіри підійде сироватка Cos De Baha Niacinamide 10 Serum. Що в ній такого особливого? Розповідаю… По-перше, у складі натуральні компоненти, а по-друге, сироватка була розроблена спеціально для роботи з висипом. У складі ніацинамід, цинк і екстракт алое вера. М’яку і водночас ефективну дію продукту забезпечено!

07 CeraVe Resurfacing Retinol Serum (445)

Якщо ти хочеш ввести в догляд ретинол, то найкращим вибором стане сироватка CeraVe Resurfacing Retinol Serum. Вона м’яко вирівнює тон шкіри, звужує пори, перешкоджає появі недосконалостей і одночасно відновлює захисний бар’єр. Це дійсно гідний кандидат на місце на поличці поруч із твоїм доглядом.

Цікаво на тему: Що таке бакучіол і чи може він замінити ретинол?

Відновлення та зміцнення шкіри

Не забувай, що стрес робить захисний шар шкіри ослабленим і вразливим перед бактеріями, тому так важливо потурбуватися про відновлення епідермального бар’єра. Вибирай догляд, спрямований на зволоження і відновлення шкіри (так-так, навіть жирна і проблемна шкіра потребує зволоження). Дуже рекомендую придивитися до косметики із керамідами в складі. 

08 La Roche-Posay Effaclar H Iso-Biome (119)

Засіб із серії «Перевірено на собі» – крем для обличчя La Roche-Posay Effaclar H Iso-Biome. Це той продукт, який однозначно заслуговує на увагу. Я й сама ним користувалася дуууже тривалий час у період лікування висипань і результат був доволі непоганим. У складі немає нічого зайвого, тільки ніацинамід, термальна вода і такі важливі для шкіри кераміди.

09 Ceramidin Skin Barrier Moisturizing Cream (132)

Корейський бренд Dr. Jart + виробляє якісні засоби для догляду, які помітно перетворюють шкіру. У лінійці продуктів є крем з 5 керамідами та пантенолом у складі Ceramidin Skin Barrier Moisturizing Cream. Легка консистенція, натуральний склад і помітний результат буквально з першого нанесення – тільки заради цього його варто спробувати.

10 Ceramide Barrier Defence (170)

Ринок косметики для догляду підкорив британський бренд Q+A. Серед величезного розмаїття засобів також є необхідний для проблемної шкіри крем з керамідами та вітаміном Е Ceramide Barrier Defence. Він відновлює мікробіом епідермісу, глибоко зволожує, має антиоксидантні властивості та дарує сяйво. 

Цікаво на тему: Що потрібно знати про антиоксидантний догляд за шкірою

Як попередити появу стресових прищів

3-Чому-з’являються-прищі-від-стресу-і-як-їх-позбутися

Стрес є невіддільною частиною нашого повсякденного життя. Ну, просто неможливо не відчувати «емоційні гойдалки» протягом дня. Звучить не дуже, особливо з урахуванням того, як шкіра на це все реагує. Якщо від чинників, що подразнюють нервову систему нікуди не подітися, то потрібно максимально пом’якшити їхній вплив. Як же ти можеш уникнути появи висипань:

  1. Контролюй свої емоції, навчися боротися зі стресом. Добре допомагає фізична активність, йога, медитація, дихальні вправи.
  2. Висипайся, бо саме уві сні наш організм відновлюється і налагоджує свою роботу.
  3. Харчуйся правильно, не зловживай продуктами, які можуть посилити висипання, шляхом стимулювання вироблення ще більшої кількості себума (наприклад, рафіновані злаки, цукор, молочні продукти, фастфуд, шоколад тощо).
  4. Забезпечити шкірі правильний догляд: очищення двічі на день, тонізація, зволоження, використання СПФ. Не забувай про ексфоліацію і спеціальні засоби для лікування висипань. Твій вибір – виключно некомедогенні продукти. 4-Чому-з’являються-прищі-від-стресу-і-як-їх-позбутися
  5. Не використовуй агресивні підсушувальні засоби (особливо на спиртовій основі).
  6. Зупиняй себе щоразу, коли руки тягнуться доторкнутися до шкіри або видавити прищик. 
  7. Відвідай косметолога/дерматолога, якщо розумієш, що ситуація виходить з-під контролю і ти самостійно не можеш позбутися прищів.

Цікаво на тему: 22 найкращі креми для жирної та проблемної шкіри

Які ще дерматологічні захворювання можуть виникнути через стрес

5-Чому-з’являються-прищі-від-стресу-і-як-їх-позбутися

Крім висипань на шкірі стрес може призвести й до інших, не найприємніших наслідків. На тлі хронічних емоційних коливань можуть виникнути й серйозніші проблеми зі шкірним покривом:

  • атопічний дерматит;
  • псоріаз;
  • розацеа;
  • вітиліго тощо.

Тому так важливо вміти правильно реагувати на стрес і вчасно його позбуватися. 

А ти стикалася з висипаннями на тлі стресу? Як тобі вдалося їх позбутися? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо стаття тобі сподобалася.

Читай також:

23 Вересня / 2024 Жіноче здоров'я

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті