Що таке нікотинова кислота і як її використовувати у догляді

Назва «нікотинова кислота» багатьох вводить в оману, асоціюючись із курінням і, безумовно, чимось негативним. Але насправді це одна з назв вітаміну B3, а він-то якраз дуже і дуже корисний. І для здоров’я, і для твоєї краси. Читай нашу статтю і ти дізнаєшся, що таке нікотинова кислота, які в неї властивості і як її можна використовувати для поліпшення стану волосся та шкіри.

Час читання: 3 хвилини та зелений чай 🍵

статья доступна на русском языке

Нікотинова кислота – що це таке?

Нікотинова кислота

Нікотинова кислота, будучи однією з форм вітаміну B3, має кілька назв. У середині минулого століття цей елемент у багатьох країнах було офіційно перейменовано на ніацин, щоб остаточно позбутися асоціацій із тютюновим нікотином. Інша його назва – вітамін PP (Pellagra Preventive – «запобігання пелагри»). Це ім’я надійно закріпилося за нікотиновою кислотою завдяки тому, що її ефективно використовують у лікуванні пелагри – комплексного захворювання нервової системи та шкіри, спричиненого саме нестачею вітаміну B3.

Ніацин бере участь у багатьох важливих процесах в організмі:

  • грає важливу роль у вуглеводному, білковому та ліпідному метаболізмі;
  • покращує мікроциркуляцію крові;
  • знижує рівень холестерину та тригліцеридів;
  • сприяє поліпшенню нервової системи;
  • зменшує запальні процеси;
  • знижує ризики серцево-судинних захворювань.

Нікотинова кислота

Нікотинова кислота міститься в багатьох звичних нам продуктах: у буряку і квасолі, грибах, житньому хлібі, гречці, фруктах і горіхах, яйцях і молочних продуктах, у м’ясі та рибі. Іноді при авітамінозі B3 його приймають у форматі пігулок, проте не варто призначати собі БАДи самостійно – це має робити лікар.

Цікаво по темі: Все про косметику з центеллою азіатською

Одна з основних властивостей нікотинової кислоти при зовнішньому застосуванні – посилення припливу крові до тканин. А це означає, що зовнішнє використання вітаміну B3 дає змогу стимулювати обмінні процеси і забезпечити природне відновлення шкіри або волосся. Саме завдяки цим характеристикам ніацин так широко застосовується в догляді за волоссям, нігтями та шкірою обличчя, про що ми докладніше поговоримо далі.

Секрети Рапунцель: для чого використовувати ніацин для волосся

Нікотинова кислота

Оскільки нікотинова кислота покращує мікроциркуляцію крові та активує приплив поживних речовин, у догляді за волоссям її використовують насамперед для стимуляції росту волосся. Крім цього, ніацин пробуджує «сплячі» фолікули, тому його часто призначають як засіб від випадіння і використовують для лікування жіночої алопеції. Тож, якщо хочеш відростити розкішні густі локони, почни вводити нікотинову кислоту у свою beauty-рутину.

Стане в пригоді цей засіб і власницям жирного волосся, оскільки, впливаючи на шкіру голови, вітамін В3 регулює роботу сальних залоз. Можливість мити голову рідше – чудова мотивація, щоб спробувати дію ніацину на собі.

Нікотинова кислота для волосся: поради щодо застосування

Нікотинова кислота

Сьогодні існує безліч косметичних засобів з вітаміном РР у складі. Здебільшого це спреї, лосьйони та сироватки з позначкою «для росту волосся». Але якщо ти хочеш піти одразу по хардкору, зазирни в найближчу аптеку і візьми вітамін В3. Він продається в ампулах.

Цікаво по темі: Гліколева кислота для шкіри: що варто знати?

Оскільки ніацин – інгредієнт активний, він не підходить для чутливої та схильної до алергії шкіри. Тому за день до того, як почати застосування нікотинової кислоти, зроби тест на невеликій шкірній ділянці. Слабке почервоніння (пам’ятаєш же, що вітамін РР розганяє кровообіг?) і легке поколювання є нормою, а ось печіння та інші негативні відчуття відразу скажуть про те, що цей засіб тобі не підходить. Якщо ж тест пройдено вдало, можеш розпочинати процедуру, яка зробить твоє волосся здоровішим, міцнішим і довшим:

  1. Помий голову, як зазвичай, і гарненько просуши волосся рушником. Не використовуй фен ні до, ні після застосування ніацину, оскільки вітамін просто випарується під впливом високих температур і ефекту від його застосування не буде.
  2. Візьми дві ампули вітаміну РР – цього об’єму вистачить на одну процедуру. Нанеси масажними рухами вітамінну «водичку» на шкіру голови, розділяючи вологе волосся на проділи. Змивати її не потрібно.
  3. Повторюй цей «обряд» раз на 2-3 дні протягом місяця. Якщо результат тебе вразив, то через 1-2 місяці можеш повторити курс.

Нікотинова кислота

А чи можна просто додати ніацин до свого шампуню, кондиціонера або маски? Технічно, можна, але це не дасть тобі очікуваного ефекту. По-перше, активний компонент буде сильно розбавлений, а, по-друге, всі вищеописані засоби – змиваються. А це значить, часу на роботу у вітаміну РР практично не буде. Тому додавати ампули з ніацином у твої баночки – сенсу не багато.

ТОП-3 засоби для волосся з вітаміном B3

Мета відростити здорові та густі локони повинна мати системний підхід і в більшості випадків введення лише одного засобу в догляд буває недостатньо. Тут важливий і хороший сон, і повноцінне харчування, і, звичайно ж, використання комплексу активних компонентів, а не лише одного вітаміну. Пропонуємо тобі три ефективні засоби для волосся з ніацином у складі для твого розкішного волосся.

Цікаво по темі: Пантенол у косметиці для волосся, шкіри обличчя та тіла

Сироватка ABOUT Hair Provitex Vegetable Ceramides

ABOUT Hair Provitex Vegetable Ceramides

Незмивна сироватка ABOUT Hair Provitex має у своєму складі кераміди, екстракти кропиви та хмелю, а також багатий вітамінний комплекс, що включає В3, B6, C та E. Використання цього засобу дасть змогу посилити обмін речовин у волосяних фолікулах, активізувати ріст волосся, наситити його корисними компонентами. А ще, завдяки зручній упаковці з піпеткою, сироватку легко і зручно наносити.

Плацентна сироватка Lunnitsa Mavka для зміцнення волосся

Lunnitsa Mavka

Сироватка Mavka від українського бренду Lunnitsa – це професійний салонний догляд просто у тебе вдома. Серед активних компонентів цього засобу – збагачений нуклеїновими кислотами гідролізат плаценти, живильний гідролізат рослинних протеїнів, а також бета-глюкан, гліцерин і вітаміни РР і В5. З ним ти забудеш про ламке, сухе і слабке волосся.

Зміцнювальний тонік Joanna проти випадіння волосся

Joanna

Біотин, ніацин, пробіотики та екстракт насіння конопель у складі тоніка від Joanna зміцнюють волосяні фолікули, стимулюють вироблення кератину і нормалізують обмінні процеси, що дасть тобі змогу відростити міцні та густі локони. Крім цього, засіб показав себе ефективним рішенням від інтенсивного випадіння волосся після перенесеного коронавірусу.

Нікотинова кислота для обличчя: кому і для чого?

Нікотинова кислота

У догляді за шкірою також широко застосовують нікотинову кислоту, проте в дещо зміненому вигляді, який має більш знайому нам назву – ніацинамід або нікотинамід. Це різні найменування одного й того ж вітамінного елемента. Під час потрапляння до організму нікотинова кислота розщеплюється до ніацинаміду, тому в доглядовій косметиці для обличчя використовується вже «готова» і більш зрозуміла для шкіри молекула вітаміну B3.

Цікаво по темі: 27 найкращих засобів професійної косметики для обличчя

Крім цього, нікотинамід має більш щадний вплив на шкіру (порівняно з «чистим» ніацином), не викликає почервоніння або інших шкірних реакцій. Проте ніацинамід чинить сприятливий вплив на шкіру і допомагає у вирішенні цілого спектра проблем:

  • нормалізує вироблення себума;
  • зменшує запальні процеси;
  • бере участь в активному оновленні клітин;
  • освітлює пігментацію;
  • має омолоджувальну дію і допомагає «стерти» дрібні зморшки і заломи на шкірі;
  • завдяки стимулюванню синтезу колагену, робить шкіру більш пружною і підтягнутою.

Нікотинова кислота

Загалом, це справжня паличка-виручалочка для жирної, проблемної та зрілої шкіри. Детальніше про властивості та застосування ніацинаміду ти можеш прочитати в раніше опублікованому матеріалі, в якому ти знайдеш відповіді на всі свої запитання. Ну, а якщо з цим інгредієнтом ти знайома, то пропонуємо тобі 3 класних та ефективних засоби з нікотинамідом.

ТОП-3 засоби для обличчя з ніацинамідом

Нічний крем L’Oreal Paris Revitalift Lazer

L'Oreal Paris Revitalift Lazer

Нічний крем L’Oreal Paris Revitalift Lazer відмінно живить і допомагає утримувати вологу, а ретинол, гіалуронова кислота та ніацинамід у складі здатні вже після 10 застосувань освітлити тон шкіри, знизити прояв пігментації і позбутися мімічних зморшок. Результат – зволожена, гладка і пружна шкіра, від якої ти будеш у захваті.

Сироватка The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%

Комбінація з 10% ніацинаміду і 1% цинку – ідеальне рішення для жирної та проблемної шкіри. Сироватка від The Ordinary допомагає нормалізувати роботу залоз, бореться із запаленнями і запускає процеси регенерації, висвітлюючи сліди від акне і зміцнюючи природний бар’єр шкіри.

Тонік Bielenda Dr Medica Acne Dermatological

Bielenda Dr Medica Acne Dermatological

Ще один засіб, який допоможе тобі в боротьбі з недосконалостями шкіри – дерматологічний тонік Bielenda Dr Medica Acne Dermatological. Крім ніацинаміду в складі засобу є азелаїнова та мигдальна кислоти, що допоможе знизити виділення себума, зменшити запальні процеси, звузити пори, а також забезпечити ефект матовості і свіжості.

А ти застосовуєш нікотинову кислоту у своєму догляді? Які засоби або рецепти ти використовуєш для шкіри та волосся? Поділися з нами в коментарях!

Читай також:

10 Квітня / 2023 Волосся

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA