Як вибрати дитячий одяг для дому та сну

Купівля першого одягу для новонародженого практично завжди супроводжується думкою “Треба купити все, що тільки можна, нехай буде про всяк випадок.” При цьому ще й продавці абсолютно про будь-яку річ кажуть, що вона дуже зручна, м’якенька й в ній карапуз почуватиметься чудово. Однак на практиці домашній гардероб крихітки виявляється доволі скромним і переплачувати сенсу абсолютно ніякого немає. Тому тримай корисний гайд від EVA Blog щодо вибору речей для зовсім маленьких діток.

Яким має бути одяг для новонароджених

1-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

Обираючи одяг для себе, ти можеш знехтувати масою ключових параметрів, таких як зручність носіння, практичність, тактильні відчуття на догоду простому та всім добре знайомому поняттю – мода. “Трохи тиснуть туфлі, але вони дуже ефектні, один вечір потерплю. Лямки цієї сукні постійно зісковзують і я їх щохвилини поправляю, але вона зараз на піку популярності, тому піду в ній.” Прикладів можна навести десятки й в цьому немає жодного злочину, адже елементарне бажання справити враження на оточуючих, сяяти в натовпі – це норма. Але не у випадку з малюками.

Для дітлахів першого року життя, а особливо до трьох місяців, одяг має бути, по-перше, безпечним і комфортним, а по-друге – практичним і функціональним. Його зовнішній вигляд у жодному разі не повинен бути першорядним фактором під час вибору. Отже, на що слід звертати увагу.

Застібки в дитячому одязі

2-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

  1. Малюки сплять на спині, а значить що? Правильно. Усі застібки мають розташовуватися виключно спереду.
  2. Фіксатори у вигляді мотузочок або зовсім їх відсутність – це минуле століття. Якщо ми говоримо про практичні рішення, то найкращим варіантом будуть заклепки, потім липучки й в крайньому разі блискавка.
  3. Ідеально, якщо ти можеш повністю розстебнути той самий комбінезончик на сплячій дитині від шиї і до самих п’ят. Це дає можливість без проблем поміняти памперс, коли карапуз спить.

Цікаво на тему: Як правильно вибрати соску-пустушку для новонародженого

Розмір одягу для немовлят

3-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

Для крихітки, яка щойно з’явилася на світ, у більшості випадків потрібен 56 розмір. Якщо намічається поява на світ досить великого карапуза, то тебе швидше за все заздалегідь попередять, що краще купити речі 62 розміру. Як йдуть справи на практиці з малюками 0-3 місяці. Навіть якщо тобі підходить 56 розмір, краще відразу купи додатково речі 62-го. Дитина активно росте, памперс з’їдає досить багато місця по висоті й в підсумку 56 розмір може дуже швидко стати тісним. І ще, обов’язково звертай увагу на шви. Незважаючи на те, що речі для немовлят дуже м’які, все ж краще брати одяг зі швами назовні. І якщо в 56 розмірі вони всі такі, то ось починаючи з 62-го зустрічаються як зовнішні, так і внутрішні.

Ну й звісно ж, потрібно віддавати перевагу виключно м’яким, гіпоалергенним і дихаючим тканинам. Про це розповім детальніше.

Цікаво на тему: Як вибрати підгузки та пелюшки для новонароджених

Вибираємо матеріал одягу для малюків

4-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

Коли ти бачиш багато назв тканин, знай, що якісний дитячий одяг за фактом шиється з двох видів матеріалів – це бавовна та льон. Якщо перед тобою вибір між 100% бавовною і сумішевою тканиною ХБ + синтетика, звичайно ж, віддавай перевагу першому варіанту. Ні, не тому, що синтетика містить якусь страшну хімію, викликає алергічні реакції, всі поліестерові волокна не вбирають вологу – це все байки. Та ж мікрофібра набагато швидше й ефективніше вбирає воду, ніж бавовна, абсолютно гіпоалергенна, приємна до тіла тощо. Головна проблема полягає в тому, що синтетика абсолютно не дихає або дуже погано пропускає повітря. А дитині потрібен одяг з чудовою повітропроникністю. І тут натуральні матеріали поза конкуренцією.

5-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

Так, щільність, зігрівальні властивості, тактильні відчуття та інші параметри можуть відрізнятися залежно від плетіння ниток конкретного матеріалу. Однак, наприклад, у випадку з тією ж бавовною, якісний одяг для малюків у будь-якому разі буде м’яким. “Це ж бязеві повзунки, вони неймовірно м’якенькі. А ось зверніть увагу на он той фланелевий тепленький бодік…” Як у першому, так і в другому випадку йдеться просто про бавовняну тканину. І назви конкретних матеріалів тобі по суті не потрібні, а вибір домашнього одягу для маленької дитини зводиться до двох простих принципів:

  1. Легкі, тонкі речі на теплу пору року.
  2. Щільніші – для холодного періоду.

6-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

І з приводу барвників. Якщо не впевнена у виробнику або просто переживаєш, що всі ці гарні малюнки на одязі можуть спричинити алергічну реакцію на шкірі карапуза через погані фарбувальні речовини, – купуй чисто білі речі. Але насправді в наш час потрібно дуже сильно постаратися, щоб знайти настільки неякісний одяг для новонароджених.

Цікаво на тему: Як одягати новонародженого взимку, навесні, влітку та восени

ТОП речей для немовлят, які обов’язково мають бути в дитячому гардеробі

Разом із дорослішанням малюка матусі набираються досвіду та з часом вже самі стають експертами в одязі, годуванні тощо. Найбільше запитань виникає в період до двох місяців життя дитини. Тому я тобі зараз розповім, який одяг від народження і до 60 днів – мастхев, а що краще не розглядати до покупки.

Чоловічки (сліпи, комбінезони)

7-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

На перший місяць життя карапуза сліпики – це безумовно найпрактичніший і найзручніший варіант. Тканина в комбінезонах не задирається, створюючи складки, ручки, ніжки закриті, надягати через голову нічого не потрібно… Загалом, одні плюси. Але так буде тільки в тому разі, якщо ти купиш класних, функціональних чоловічків. Як їх знайти? Дуже просто:

  1. Застібки. На ринку комбінезони для маленьких діток представлені з трьома варіантами застібок. Від шиї і до зони памперсів (прямо), від шиї і до кінця однієї ніжки (зміщені в бік), від шиї і по обох ніжках. Остання модель сліпа найбільш функціональна та зручна. Якщо з якоїсь причини не вдалося знайти такого чоловічка, купуй другий варіант. Так, він не такий практичний, але теж непоганий. А ось перший різновид я б не радила. З ним міняти памперс максимально незручно.
  2. Царапки. Зараз досі можна зустріти сліпи, які не мають манжетів з відворотом. Дуже дивне рішення від виробників, бо воно максимально зручне й навіщо в принципі купувати чоловічка без царапок, якщо є альтернатива – мені особисто незрозуміло. Ці вшиті у виріб “рукавички” (царапки) дають змогу швидко закрити ручки або звільнити їх. Важливо! Не у всіх комбінезонах з царапками для рук передбачено таке ж рішення для ніжок. Віддавай перевагу моделям, де царапки є як для рук, так і для ніг. Завдяки цьому ти зможеш без проблем підстригти своїй крихітці нігті поки вона солодко спить.
  3. Горловина. Багато моделей сліпів мають дуже класний вигляд у руках, але при цьому на ділі виявляються просто незручними. Так, йдеться про широку горловину. Коли розглядаєш такий комбінезончик і уявляєш, який вигляд він матиме на твоєму янголятку, з’являється посмішка на обличчі. Але вона швидко зникає в момент навіть півгодинного перебування дитини в сліпі з таким фасоном. Через велику горловину він злазить то в один, то в інший бік до самих плечей.

8-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

Якщо у тебе середньостатистичне немовля (маю на увазі зріст 50-55 см), то можеш сміливо купувати 4-5 чоловічків 56 розміру та 2-3 – 62-го. Навіщо, я пояснювала раніше.

А ось що точно не слід розглядати до покупки, так це повзунки на лямках. Їх також можна віднести до комбінезонів, адже за своїм принципом вони дуже схожі. Так ось, головна проблема таких повзунків полягає в непропорційному розмірі ніг і зони тулуба. У більшості випадків для малюків до місяця штанці у виробу будуть занадто довгими. А коли ніжки малюка виростають і вже чітко потрапляють у розмір, ти просто не можеш застебнути лямки. Чому? Виробники часто не враховують підгузок, який забирає висоту та в підсумку розміру зони тулуба недостатньо.

Цікаво на тему: Люлька-переноска для новонароджених: особливості та як її вибрати

Розпашонки та повзунки

Давай одразу зафіксуємо, що розпашонки в їхньому класичному розумінні (сорочечка без будь-яких застібок) у цьому разі обговорюватися не будуть. Яка в них потреба, коли є чудові розпашонки, сорочечки із застібками та царапками? Ось і я не знаю. Отже, вибираємо ці речі за простим принципом:

9-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

  • розпашонки бувають просто з довгим рукавом, з довгим рукавом і манжетами з одворотом, а також з коротким рукавом (нагадують шведку). Перший і другий тип підходить для холодного сезону, а третій – для спекотного. Звісно ж, є й літні моделі з довгим рукавом, тут уже потрібно орієнтуватися на щільність виробу. Якщо, наприклад, малюк народився в середині весни або влітку, то сорочечки з коротким рукавом – просто ТОПчик одяг. Дитині 100% буде в них зручно та комфортно. Якщо будеш їх купувати, то бери відразу штук 5, не менше.10-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених
  • повзунки вибирати простіше простого. Тебе має цікавити два моменти. Перший – це ширина резинки. Віддавай перевагу широким резинкам, з ними суттєво знижується ризик, що дитині повзунки будуть тиснути й доставляти дискомфорт. Другий – місце під памперс і довжина штанців у повзунків. Досить поширена ситуація, коли матуся купує повзунки, у яких з лишком місця для підгузка, але буквально через 3-4 тижні виявляє, що ніжкам малюка не вистачає довжини виробу. Причина полягає в тому, що деякі виробники зрозуміли нарешті, що потрібно збільшити пахову зону для підгузків, але при цьому забули подовжити штанці у повзунків. Як підсумок ти купуєш річ, грубо кажучи, на 2-3 тижні, а далі, що з нею робити – незрозуміло. Тому обов’язково звертай увагу на пропорційні розміри повзунків. Такого одягу тобі буде достатньо в кількості 2-4 штук.

Цікаво на тему: Як вибрати матрац і постільну білизну для дитини

Бодіки

На осінь, зиму – довгий рукав, а на весну, літо – короткий. У боді малюкам дуже комфортно, та й тобі ця річ не завдаватиме клопоту. Але купувати бодіки для першого місяця життя – не найкраща ідея. У малюка ще зовсім не тримається голова, він весь ще дуже ніжний і тендітний. І надягати в цей період йому щось через голову – це не просто цілий квест, а систематичний удар по твоїй нервовій системі. Будеш постійно боятися зробити щось не так.

11-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

Тому купуй бодіки для періоду, коли малюк почне тримати голову (в 1-1,5 місяці), а значить відразу бери не 56, а 62 розмір. І не купуй з надлишком, візьми буквально пару штук. Багато немовлят починають чинити опір і вередувати, коли їх одягають через голову. Є варіант, що коли малюк нормально ставитиметься до такого роду речей, він підросте й тобі потрібні будуть боді 68, а то й 74 розміру. Не варто відразу занадто витрачатися на цей одяг.

Цікаво на тему: Що має бути в аптечці для новонароджених

Царапки

12-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

Вони стануть у пригоді на перших місяцях життя карапуза, коли він лежатиме нарядний у бодіку чи сорочечці з коротким рукавом. Чимало матусь скаржаться, що це даремна покупка, оскільки їхній малюк швидко знімає “рукавички”. У 99% випадків проблема полягає не в тому, що дитина дуже спритна й сильна, а в поганій резинці. Вибирай царапки з широкою і помірно щільною резинкою, тоді проблем зі зняттям не буде, ну або принаймні ситуація стане рідкістю.

13-Яким-має-бути-одяг-для-новонароджених

Ну й звісно ж, купи пару шапочок. Після купання одягла на 5 хвилин і волосся швиденько висохло. Що стосується шкарпеток, то вони точно зайвими не будуть (особливо в осінньо-зимовий період). Однак у випадку зі шкарпетками думки кардинально розділяються. І я в цьому не бачу нічого поганого, оскільки кожна мама сама вирішує, що потрібно її дитині, а що ні. Так, у малюка тільки формується регуляція температурного режиму тіла та він більш схильний до відчуття холоду. Як кажуть деякі мами – новонароджені завжди мерзнуть. Але це ж неправда. Насамперед потрібно відштовхуватися від температури в приміщенні, а не просто торкатися ніжок і, якщо вони прохолодні, одразу одягати шкарпетки. Адже якщо терморегуляція недосконала, то логічно, що ризик перегріву теж існує, чи не так? Загалом зі шкарпетками для немовлят правда знаходиться десь посередині. Навіть одні педіатри наполегливо радять обов’язково вдягати шкарпетки немовлятам, а інші не такі суворі в цьому питанні.

Ось власне й весь домашній гардероб для немовляти. Не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе корисною.

Читай також:

20 Травня / 2024 Діти

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *