7 рецептів закусок на новорічний стіл

Новорічний стіл – це не обов’язково салати, м’ясо та картопелька. Будемо чесними: чекати ночі, щоб наїстися, ніби завтра не настане, давно не модно. Та й в останній день року є значно цікавіші справи, ніж грати у Попелюшку біля плити. Краще вирушити прогулятися містом, випити з друзями келих ігристого чи подивитися новорічний фільм. А для святкового столу вибрати формат фуршету з гарячими та холодними закусками. Приготувати їх допоможуть прості та смачні рецепти від кулінарного каналу КУС КУС!

Час читання: 5 хвилин та какао ☕

статья доступна на русском языке

Нагадаємо, що у спільному проєкті EVA Blog з каналом КУС КУС ми допомагаємо тобі по-новому поглянути на звичні продукти та знайти цікаві поєднання, що підкреслять їх смак. Смачний обід чи вечерю з відео рецептами готувати швидко й цікаво! Тож зберігай посилання на цю статтю та не забудь підписатися на кулінарний канал КУС КУС.

Сет азійських закусок

Ситні гарячі закуски з пікантним смаком

Що може бути простішим та банальнішим для святкового столу, ніж курка. Але не варто її одразу викреслювати з кандидатів у новорічне меню. Завдяки рецепту від Олександра Зерова та каналу КУС КУС курячі крильця та філе перетворяться в смачний та оригінальний сет гарячих закусок в азійському стилі.

Щоб приготувати крильця, візьми:

  • курячі крильця – 1 кг;
  • цибуля – 5 шт.;
  • імбир – 5 г;
  • часник – 8 зубчиків;
  • апельсин – 1 шт.;
  • рибний соус – 5 г;
  • вода – 150 мл;
  • цукор – 150 г;
  • перець чилі – 1 шт.

Почни приготування курячих крилець у в’єтнамському стилі з того, що розділи їх на сегменти та трохи обсмаж. Так ця гаряча закуска на святковий стіл краще підрум’яниться та її буде зручніше їсти.

Друга важлива складова – соус, що за складом та карамелізованою текстурою буде нагадувати сироп. За бажання збільшуй або зменшуй у ньому кількість перцю чилі, щоб відрегулювати насиченість гострих ноток. Вмикай відео рецепта від кулінарного каналу КУС КУС прямо зараз, щоб дізнатись всі тонкощі приготування соусу по-азіатськи від шеф-кухаря Олександра Зерова.

Цікавий лайфхак: Часник, який попередньо обсмажили, додасть страві аромату, але не буде пекти.

Крильця важливо лише підрум’янити до скоринки, тому не треба їх класти забагато на сковороду, особливо якщо вона невеликого розміру. А далі залий соусом та постав на пів годинки у духовку при 160-180 градусах.

1 Сет_азійських_закусок

Для приготування філе темпура тобі треба:

  • куряче філе – 2 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 3 ст. л;
  • крохмаль – 3 ст. л;
  • газована вода – 150 мл;
  • паприка – 5 г.

Філе темпура – це гаряча закуска в клярі, що смажиться у фритюрі (в домашніх умовах його може замінити каструлька з великою кількістю олії).Приготування швидке й дуже просте. Тонкощі створення кляру детально показав у відео Олександр Зеров. До речі, крохмаль, якщо попередньо обваляти в ньому шматочки філе, допоможе кляру краще триматися. Подавай страву з пікантним соусом.

Для соусу до філе темпура підготуй:

  • лайм (цедра і сік) – 1 шт.;
  • майонез – 100 г;
  • руколу – 20 г.

Доповнити сет оригінальних закусок з курки можна свіжими овочами: морквою, огірком, перцем. Перед подачею поріж їх соломкою.

Цікаво на тему: 5 оригінальних рецептів закусок на свято 

Закуска з томатів і фети

Ідея наповнення мінізакусок у тарталетках

2 закуска з томатів і фети

Цей рецепт стане оригінальним наповненням закуски у тарталетках на швидку руку. Фету (фелату) перебий з йогуртом, поперчи. Підсмажені помідори поклади на отриману суміш, трохи збризни олійкою та прикрась базиліком. До речі, його можна виростити на власному балконі (дізнайся як за цим посиланням).

Для приготування закуски необхідні:

  • фета (фелата) – 150-200 г;
  • грецький йогурт – 300 г;
  • перець ;
  • оливкова олія – 3 ст.л;
  • томати чері;
  • базилік.

Для святкового стола цю бюджетну закуску можна подати в новорічному посуді, або ж цікаво й оригінально декорувати. Наприклад, поставити порційно з гріночками, наповнити нею профітролі або тарталетки, прикрасивши зверху шматочком сьомги.

Цікаво на тему: Різдвяне печиво: найкращі рецепти домашнього печива

Ростбіф

Сучасна м’ясна закуска з англійської кухні

3 ростбіф

Ростбіф – ще один рецепт від Олександра Зерова, яким він поділився з каналом КУС КУС. Ця м’ясна страва може бути як самостійною закускою до святкового столу, так і доповненням гарячого салату. А відтінити смак ростбіфа допоможе соус вітело тонато, рибні нотки якого ідеально підійдуть ніжній яловичині.

Для ростбіфа з соусом вітело тонато тобі потрібні такі інгредієнти:

  • вирізка – 1-2 кг;
  • тунець – 100 г;
  • майонез – 300 г;
  • гірчиця – 20 г;
  • анчоуси – 2-3 шт.;
  • каперси – 20 г;
  • вустерширський соус – 20 г;
  • розмарин;
  • чебрець;
  • часник;
  • хліб;
  • мікрогрін;
  • олія;
  • сіль, перець.

Використовуй для приготування яловичу вирізку. Тонкі краї варто обрізати, щоб шматок був однакової товщини. Перед термообробкою не полінуйся зняти з м’яса пліву, щоб вона не стискалась під час смаження і ростбіф залишався соковитим.

8-канапе

Основний секрет успіху цієї закуски – маринад. Як його приготувати, Олександр Зеров детально розкаже у відео. Також зверни увагу, що перед запіканням у духовці м’ясо треба злегка підсмажити на жарі вище середнього.

Шукай EVA Blog в Instagram

Ще одна фішка ростбіфа від Олександра Зерова – підкопчений смак. Вмикай відео від КУС КУС, щоб дізнатись, як зробити його в домашніх умовах. І звісно, там же тебе чекає покрокове приготування соусу вітело тонато з пікантним рибним присмаком.

9-канапе

Ростбіф як холодну закуску до новорічного столу можна подати на загальній тарілці з грінками, на шпажках або у вигляді канапе. Важливо тоненько нарізати яловичину, щоб насолодитись текстурою та смаком. Хрусткі гріночки, ніжне м’ясо, пікантний соус – задоволення на мільйон!

Цікаво на тему: Секрети ідеального сервірування столу

Шотландські яйця

Оригінальна та ефектна гаряча закуска на Новий рік

Британський привіт для українського новорічного столу. Шотландські яйця (Scotch egg) – це курячі або перепелині яйця, загорнуті у фарш та обсмажені у фритюрі. У відео рецепті від Олександра Зерова та кулінарного каналу КУС КУС тебе чекає гостренький варіант гарячої закуски, що подаватиметься на “гнізді” зі стручкової фасолі.

Для приготування яєць по-шотландськи необхідні:

  • перепелине яйце – 10 шт.;
  • фарш – 500 г;
  • спаржа – 200 г;
  • кунжут;
  • гострий соус -– 20 г;
  • соєвий соус – 20 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • борошно – 100 г;
  • панірувальні сухарі – 100 г;
  • олія.

4 шотландські яйця

У покроковому приготуванні цієї страви важливо не переварити яйця, щоб жовток залишився трохи сирим. Це дасть красиву текстуру у розрізі. Тож лови лайфхак приготування від Олександра Зерова:

  1. Опусти перепелині яйця у киплячу воду на 1 хвилину.
  2. Вимкни вогонь, почекай 1 хвилину.
  3. Провари ще хвилину.
  4. Перекинь в холодну воду та дай вистигнути.

Решта корисних порад щодо приготування цієї гарячої та досить бюджетної закуски для новорічного фуршету вже чекає тебе у відео, тож вмикай прямо зараз та надихайся! І не забудь після обсмаження покласти кульки на паперовий рушник, щоб позбутись зайвої олії.

Подавати можна як індивідуально на гнізді зі спаржевої квасолі, так і на загальній тарілці на шпажках або встромивши солону соломку.

Цікаво на тему: Форшмак з оселедця та інші традиційні страви української кухні

Закуска з горгонзоли

Холодна закуска на швидку руку з оригінальним смаком

5 закуска з горгонзоли

Якщо в тебе мінімум часу й зовсім нема натхнення вмикати плиту, цей швидкий рецепт від КУС КУС точно прикрасить твій стіл на Новий рік. А як радітимуть смакові рецептори! Солонуваті нотки сиру, солодкі соковиті ягоди та хрустка текстура крекерів – це ж просто пальчики оближеш!

Для приготування закуски з горгонзоли тобі треба:

  • крем-сир – 1 пачка;
  • горгонзола – 80 г;
  • ягоди – 400 г;
  • оливкова олія – 1 ст.л;
  • солоні крекери – 1 пачка;
  • полуниця – 150 г.

Повітряно-ніжну суміш крем-сиру та горгонзоли можна подати у красивій тарілці з крекерами та ягодами (якщо береш заморожені, не забудь попередньо гарненько їх розморозити). У такому поєднанні м’які сири дуже цікаво розкриваються, якщо не пробувала, то фуршет на Новий рік стане гарним приводом. Окрім того, до горгонзоли ще пасуватимуть персики, виноград чи груша.

10-Закуска-з-горгонзоли

Інші цікаві варіанти подачі:

  1. Розкласти по тарталетках та прикрасити ялинками з огірка. Цей овоч також цікаво поєднається з ніжною сирною масою.
  2. Намазати на крекери або кружечки з листового тіста.

11-Закуска-з-горгонзоли

Цікаво на тему: ТОП напоїв, що зігріють затишною зимою

Кесадилья з цікавими начинками

Хрустка та соковита гаряча закуска

У класичному варіанті кесадилью готують у тортильї, але якщо під рукою її немає, можна використати лаваш. Головна фішка страви, яку легко приготувати на швидку руку, – хрустка скоринка та соковита начинка з тягучим сиром. А далі можна творчо експериментувати з наповненням: готувати з креветками чи рибою (наприклад, з сьомгою), змінювати соуси та кількість зелені.

6 кесадилья

У відео від каналу КУС КУС ти побачиш два варіанти рецепту від Олександра Зерова:

  1. з куркою та томатним соусом;
  2. з авокадо та сиром.

Тож вмикай та вирішуй, якою буде саме твоя кесадилья! І не забудь поділитися у коментарях, який варіант начинки став твоїм фаворитом.

Для начинки з томатами та куркою тобі знадобляться:

  • відварене куряче філе – 200 г;
  • свіжі помідори – 2 шт.;
  • консервовані помідори – 100 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • зелена цибуля;
  • твердий сир – 100 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • перець чилі;
  • томатна паста;
  • гострий соус;
  • спеції (коріандр, зіра, чорний перець);
  • кінза або петрушка.

Соковитість цьому рецепту закуски на новорічний фуршет забезпечить томатне комбо: шматочки свіжих помідорів, поєднані з перебитими консервованими та томатною пастою. У поєднанні з зеленню та волокнами курячого філе отримаєш ситну й оригінальну страву. А якщо виростити зелену цибульку та петрушку самостійно (вище давали посилання на статтю про те, як це зробити), то ще й дуже крафтово вийде.

Цікаво на тему: Роли з лаваша: 6 рецептів з різними начинками

Для вегетаріанської начинки з авокадо підготуй:

  • авокадо – 1 шт.;
  • лайм – 1 шт.;
  • зелена цибуля;
  • твердий сир – 100 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • перець чилі;
  • часник – 1 зубчик;
  • кунжут.

Важливо вибрати саме стиглий авокадо, інакше не отримаєш необхідної текстури. Це, звісно не веганський рецепт, бо є сир, але для друзів, що не люблять м’ясо, кесадилья з авокадо додасть цікаве різноманіття у меню.

12-Кесадилья-з-цікавими-начинками

Готову закуску поріж на трикутнички. До речі, новорічні тарілки у формі ялинки – красивий і зручний спосіб подати кесадилью. Соуси, що не помістились у начинку, можна додатково поставити на святковий стіл. Особливо, якщо маєш гарні піали. А для поціновувачів творчої незвичної подачі референс ідеї: якщо взяти зелений лаваш, та викласти трикутнички ялинкою, отримаєш дуже новорічний вид.

Цікаво на тему: Прості рецепти для святкового столу

Картопляно-сирні кульки та м’ясні крокети

Недорогі та дуже популярні закуски на дружній фуршет

Цей рецепт від Олександра Зерова та КУС КУС стане класною ідеєю закуски, якщо за вашим святковим столом зберуться і дорослі, що люблять попоїсти, і діти-малоїжки, які постійно вередують. Бо сирні та м’ясні кульки хоч і далекі від ЗОЖ, але ж такі смачні! А ще це досить недорогий варіант закуски, яку можна заздалегідь заморозити та приготувати на швидку руку перед візитом гостей. До того ж кульки гарно смакують і теплими, і охолодженими.

Для приготування картопляно-сирних кульок підготуй:

  • картопля – 700 гр;
  • сулугуні –  300 г;
  • чедер – 200 г;
  • пармезан – 150 г;
  • паприка копчена;
  • мелений коріандр.

Картоплю треба зварити до напівготовності, щоб при натиранні вона не перетворилась на пюре, а зберегла текстуру. Можна використати й інші види сиру, але тріо з рецепта Олександра Зерова попаде в саме серденько. Сулугуні додасть тягучості, чедер – смаку, а пармезан – нотки “умамі” (пікантності, підкресленого та посиленого смаку).

7 картопляно-сирні кульки

Щоб під час смаженні не витекла сирна начинка, краще використовуй подвійне панірування.

Для м’ясних крокетів візьми:

  • картопля – 700 гр;
  • куряче філе – 1 шт.;
  • спеції.

Замість курки можна використовувати й інше м’ясо, наприклад, свинину чи індичку. Для м’ясних крокетів буде достатньо одного шару панірування.

Для панірування:

  • борошно;
  • яйця – 3 шт.;
  • панірувальні сухарі.

Підкреслити смак кульок з сиром та м’ясом допоможе соус ранч. В ньому майонез та сметана поєднуються у пропорції 3:1 та щедро доповнюються зеленою цибулькою та петрушкою.

Цікаво на тему: Гайд по «шипучках»: які бувають ігристі вина

Минули часи, коли максимум різноманіття на новорічному столі – то канапки з оселедцем чи зі шпротами та салат з крабовими паличками. Так, вони теж дуже смачні, але для святкового фуршету є багато оригінальних, незвичних, а головне простих у приготуванні ідей, які варто спробувати. І з підказками EVA Blog та кулінарного каналу КУС КУС це дуже легко зробити!

Тож напиши у коментарях, які страви для святкового столу плануєш готувати ти? Надаси перевагу гарячим чи холодним закускам? Чи вибереш лаконічні мінізакуски з сьомгою та морепродуктами? Давай разом формувати цікаве і смачне меню на новорічний стіл!

Читайте також:

7 Грудня / 2023 Здоров'я

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Юлія Новак

    Спасибі за чудову підбірку смачних рецептів ❤️

Рекомендовані статті