Особливості методів миття волосся: пре-пу, кучерявий, ковошинг (тема від читачів)

Здавалось би, щоб помити голову не треба отримувати диплом університету. Намилила — промила — готово. І все ж у прагненні до ідеального результату жінки шукають способи очистити волосся максимально дбайливо та покращити його структуру. Тож у цій статті розкажу про популярні методи миття, розберу їх особливості та покрокову реалізацію!

До речі, до вибору цієї теми команду EVA Blog підштовхнули читачки. Одразу декілька підписниць в Instagram запропонували розповісти про кучерявий метод. А ми подумали, що класно розширити тему та розповісти й про інші цікаві способи миття волосся в домашніх умовах. Якщо теж захочеш запропонувати тему для EVA Blog, залишай її у формі за посиланням

02 Запропоновані теми (1120)

Особливості структури волосся

Щоб підібрати для себе оптимальний спосіб миття волосся, пропоную для початку згадати загальні особливості його будови, які впливають на вибір догляду. 

1-Особливості-методів-миття-волосся

У волосини є три основні частини:

  1. Медула. Центральний стрижень, який відповідає за терморегуляцію та силу. 
  2. Кортекс. Сплетіння волокон кератину довкола стрижня, яке відповідає за колір, еластичність та міцність. 
  3. Кутикула. Тонкий прошарок з маленьких лусок, які об’єднані ліпідним прошарком та мають основну задачу — втримати вологу. 

2-Особливості-методів-миття-волосся

Щоб очистити волосся, шампунь привідкриває лусочки. Лужна середа при регулярному митті поступово робить їх більшими та заважає повернутися у закрите положення. З часом руйнується природний захисний жировий (ліпідний) шар, через що не виконується захисна функція. 

Відповідно, перукарі та просто жінки почали шукати способи, як зменшити цей негативний ефект від шампунів, але при цьому мати свіжу зачіску. Особливо актуальною проблема є для володарок хвилястих пасом, які більш схильні до пересушування та ламкості. Результатом стали три способи: пре-пу, ковошинг та кучерявий метод, про які розкажу трохи нижче. Для всіх методів можна придивитися до засобів “no poo”. Адже піна не гарантує очищення. 

Цікаво на тему: Жирна шкіра голови та сухе волосся: що робити?

3-Особливості-методів-миття-волосся

А поки ще кілька порад для чоловіків та жінок, як менше травмувати волосся:

  1. Махровий рушник краще відклади в сторону, а для збереження якості пасом купи мікрофібру або бамбуковий чи бавовняний. 
  2. Ретельно терти чи викручувати локони як одяг після прання теж не треба, будь ніжнішою.  
  3. Наволочки з шовку та атласу сприятимуть, щоб пасма менше плутались та електризувались. Якщо не хочеш їх, альтернативою стане шовковий тюрбан для сну. 
  4. Мий голову лише теплою водою, кип’яточок залишай для чаю. 

Цікаво на тему: 5 переваг професійного догляду за волоссям

Подвійне миття

4-Особливості-методів-миття-волосся

Це базовий метод очищення в домашніх умовах для всіх типів волосся. Його суть у тому, щоб двічі промити шампунем:

  1. Перший раз змиває бруд та стайлінг
  2. Другий проникає глибше в структуру. 

Але є важливий момент. Пропрацьовувати активно треба прикореневу зону та шкіру голови, а не мурижити довжину. Останню варто обробляти шампунем глибокого очищення раз в певний період, залежно від того, наскільки активно корені стають масними. В решті випадків достатньо піни. 

Рекомендовані EVA Blog шампуні:

01 Подвійне миття (1182)

  1. Професійний шампунь  Schwarzkopf Professional BC Bonacure Scalp Genesis Purifying містить вітамін E, пантенол, алантоїн, рослинні екстракти та впорається з задачею глибокого очищення.
  2. Безсульфатний відновлювальний шампунь Chi може похвалитися оліями аргани та моринги, гідролізованим шовком та рослинними екстрактами у складі. Захищає від впливу ультрафіолету, вирівнює баланс вологу, позбавляє пухнастості. 
  3. Зволожувальний професійний безсульфатний Insight Intech Gentle Moisture Shampoo очищує м’яко, без шкоди структурі волосся. Містить екстракти гаммамелісу, яблука, алтею лікарського, лимонну кислоту. 

Цікаво на тему: ТОП-8 шампунів-скрабів для шкіри голови

Ковошинг

5-Особливості-методів-миття-волосся

Для яких типів волосся: Слабке, пересушене, пошкоджене фарбуванням, вікове. Також рекомендовано після впливу ультрафіолету та солоної води. 

Коли краще уникати: Якщо використовуєш багато стайлінгу і пасма відчутно забруднені. Якщо волосся дуже тонке (втратить залишки об’єму) або жирне (злипнеться). Якщо страждаєш від лупи або проблем зі шкірою перед постійним використанням кондиціонера варто їх вилікувати.

Частота використання методу: Регулярне миття.

Ціль: Відновити ліпідний шар волосинок та повернути еластичність.

Основна перевага: Підходить для щоденного використання, щоб пасма не псувалися

6-Особливості-методів-миття-волосся

Ковошинг, він же Conditioner Only Washing, є повною відмовою від шампуню. Прихильниці цього способу очищують волосся за допомогою кондиціонера або, в деяких варіантах, бальзаму. Перший розгладжує та робить хвилясті пасма слухняними,  другий може додатково містити живильні та пом’якшувальні компоненти. Обидва засоби мають бути без силіконів. Бальзам тримай на волоссі довше. 

Ковошинг — метод, який орієнтований на відновлення в домашніх умовах природного ліпідного шару, що з’єднує кутикули, та підтримку результату, адже ретельно вимити стайлінг чи забруднення кондиціонер не зможе. Волосся треба обробляти таким способом частіше, та й об’єм зачіски менш виражений. До речі, щоб він не так сильно страждав, не нанось кондиціонер на корені. 

7-Особливості-методів-миття-волосся

Якщо ж є явна втрата зволоженості, ковошинг допоможе покращити стан пасом, повернути блиск та гладкість, подбати про сухі кінчики. До того ж на цей метод миття волосся варто звернути увагу панянкам з фарбованими локонами, адже кондиціонер не так швидко вимиває колір, як шампунь. Для дуже пересушених хвилястих пасом ковошинг може бути способом миття на постійній основі, для решти — як підтримувальна процедура між використанням шампуню. Очищення базове, але внаслідок масажу та легкого миття, відновлюються власні захисні здатності хвилястих пасом. Ковошинг може погано спрацювати на густому прямому волоссі, якщо воно не має проблем з сухістю, бо тоді залишиться відчуття, що пасма брудні. 

Цікаво на тему: Прикореневий об’єм: лайфхаки та хитрощі

Кучеряве, неслухняне з хвилястими пасмами волосся цей метод робить більш еластичним та шовковистим, з красивими завитками. Пухнасте, пористе волосся завдяки миттю кондиціонером стає більш заповненим та гладеньким.

8-Особливості-методів-миття-волосся

Мінуси ковошингу: 

  • не ретельне очищення, себум та стайлінг залишаться;
  • волосся візуально менш об’ємне;
  • миття займає більше часу.

Лайфхак: якщо біля коренів волосся значно жирніше, на них нанеси шампунь, а на довжину кондиціонер. 

9-Особливості-методів-миття-волосся

Метод ковошинг (ко-вошинг, co-washing) покроково:

  1. Розчеши волосся.
  2. Нанеси кондиціонер та ретельно промасуй шкіру голови, щоб стимулювати кровообіг. Не жалкуй засіб. Уникай руху проти росту та не розтирай, ніби переш футболку. 
  3. Промий волосся. Бажано робити більш гарячою, ніж зазвичай водою. Промивай більш тривалий час, ніж при використанні шампуню,  щоб точно все змити.

Більш ефективна схема для жінок: раз в період користуйся шампунем для ретельного очищення, а решту днів в проміжках — правильно мий волосся кондиціонером, щоб відновити структуру.  Після ковошингу посилити ефект можна маскою.

Рекомендовані EVA Blog очищувальні кондиціонери для методу ковошингу:

02 Ковошинг (1162)

  1. Професійний для хвилястих пасом Wella Professionals Nutricurls Waves And Curls Medium Nourishment містить у складі олії жожоба та камелії, екстракт пшеничних висівок, токоферол. 
  2. Palco Professional Black Carbon Conditioner Detox не містить сульфатів та силіконів. Має у складі екстракт листя бамбука та чорного вугілля. Забезпечує ефект детоксикації, покращує водний баланс, робить локони сяючими. 
  3. HiSkin Crazy Hair Cleansing Conditioner Coconut орієнтований на кучеряве волосся та чутливу шкіру голови. Забезпечує очищення на базі кафонових ПАР.У складі кокосова вода, олії кокоса, авокадо та макадамії. 

Цікаво на тему: Без чого не уявляють догляд за волоссям автори EVA Blog

Пре-пу

10-Особливості-методів-миття-волосся

Для яких типів волосся: Кучерявого, сухого, ушкодженого, а також сухого на кінчиках та жирного біля кореня. Якщо маєш фарбоване волосся або часто використовуєш гарячі укладання. Для довгого волосся, в якого частіше пересушені кінчики. 

Коли краще уникати: Якщо волосся тонке та коротке, воно може після пре-пу виглядати жирним

Частота використання методу: Раз на тиждень.

Ціль: Зменшити пошкодження при митті через втрату вологи та виникнення надмірної ламкості.

Основна перевага: Оберігає від пересушення, зменшує ламкість.  

11-Особливості-методів-миття-волосся

Метод пре-пу, відомий також як pre-poo, превошинг або зворотне миття, допомагає в домашніх умовах зменшити негативний вплив на ліпідний шар волосин, та, відповідно, втрату вологи. Що своєю чергою знижує ламкість. 

Пре-пу спочатку турбується про відновлення зволоженості, а вже потім дає шампуню вимити бруд. Нанесення кондиціонера перед очищенням допоможе розплутати навіть сильно розкуйовджене вітром волосся. До того ж завдяки методу пре-пу надлишок продукту не залишиться на пасмах та не обтяжить. Засоби для цього способу миття волосся бажано вибирати зволожувальні та з поміткою “для пористого волосся”.

Цікаво на тему: Чому не можна спати з мокрим волоссям

12-Особливості-методів-миття-волосся

Метод пре-пу покроково:

  1. Як легко здогадатися, доглядові засоби наносяться до використання шампуню. Тобто спочатку ти поюзала на сухе волосся маску, олійку або кондиціонер, потримала їх певний час, а вже потім переходиш до ретельного очищення. 
  2. Наносити догляд правильно не від кореня, а відступити десь на 5-10 см, основна задача — зволожити кінчики, які в першу чергу схильні до сухості. 
  3. Тримати 10-15 хвилин або довше, якщо є час. Можна навіть під шапочку на ніч, для більш відчутного ефекту (але вперше протестуй у день, коли тобі нікуди не треба). 
  4. Змивати кондиціонер перед нанесенням шампуню не треба, одразу обидва промиєш водою. Для дуже ушкодженого волосся процедуру з бальзамом можна повторити двічі по всій довжині. Так зменшиться руйнування ліпідного шару. 
  5. Після того, як помила шампунем, ще раз скористайся кондиціонером. Таким чином спочатку ти насичуєш волосся вологою, щоб не пересушити миттям, а потім закриваєш кутикули, щоб і далі підтримувати гідроліпідний баланс.

Цей метод в першу чергу зацікавить кучерявих дівчат. Адже щоб завитки формувались чіткі та красиві, волосинки мають бути гарно, ретельно зволоженими. А отже, засоби по догляду за волоссям мають гарно насичувати вологою та оберігати від зовнішніх факторів, які її позбавляють: ультрафіолет, солона вода.

Рекомендовані засоби для методу пре-пу:

03 Пре-пу (909)

  1. Зволожувальна олія La’dor Wonder Hair Oil містить амінокислоти лецитину, токоферол ацетат, сквалан та комплекс олій (камелії, авокадо, арганії, соняшнику й макадамії).
  2. Кондиціонер L’Oreal Professionnel Serie Expert Absolut Repair з молочною кислотою, церамідами, фітокератином, екстрактом золотого кіноа та протеїнами пшениці сприятиме пружності, еластичності та відновленню структури. 
  3. Шампунь Kaaral Maraes Curly Care має pH 4.10-5.10 та не містить SLS, SLES та силіконів. У складі екстракт кіноа, моної, кокосова олія та токоферол. 

Цікаво на тему: 15 найкращих засобів від лупи

Кучерявий метод миття волосся

13-Особливості-методів-миття-волосся

Для яких типів волосся:  Кучерявого, хвилястого, схильного витися, пухнастого.

Коли краще уникати: На прямому волоссі з гарною густиною та якщо пасма потребують глибокого очищення. 

Частота використання методу: Кожного миття, мінімум 3 тижні, але не щодня.

Ціль: Зберегти природну структуру хвилястого завитка, зменшити пересушення та ламкість.

Основна перевага: Легко використовувати метод в домашніх умовах.

14-Особливості-методів-миття-волосся

Кучерявий метод, він же Curly Girl Method (CGM), як кажуть, розроблений Лорейн Мессі, стилісткою, володаркою мережі салонів. Вона написала цілу книжку про догляд за кучерявим волоссям та його укладання. Цей спосіб миття орієнтований на захист структури хвилястих пасом. Кучеряве волосся часто пористе, легко ламається та втрачає вологу.

В основі Curly способу — зволоженість та зменшення негативного впливу. Часто ним користуються, коли пасма вже відчутно пошкоджені та сухі, ніби зараз загоряться. Кучерявий метод — це повноцінна процедура, яка охоплює не лише безпосередньо процес миття, а й подальшу турботу про локони.

15-Особливості-методів-миття-волосся

Щоб дотримуватись кучерявого методу, тобі треба:

  • припинити щоденні миття;
  • правильно користуватись безсульфатними шампунями (зокрема, відмовитись від агресивних SLS, SLES), а ще краще очищувальним кондиціонером;
  • обов’язково застосовувати додатковий зволожувальний догляд;
  • відмовитись від силіконів, сульфатів та спиртів у стайлінгових засобах;
  • не розчісувати сухе волосся, для мокрого купити гребінець з рідкими зубчиками;
  • стайлінг наносити лише на мокрі пасма;
  • завжди використовувати термозахист або взагалі відмовитись від фена.

Частина рекомендацій буде актуальна і для прямого волосся, яке схильне до ламкості та страждає від нестачі вологи. 

Цікаво на тему: Користь кератину, колагену і гіалуронової кислоти для волосся

16-Особливості-методів-миття-волосся

Кучерявий метод миття волосся покроково:

  1. Розчеши волосся, поки вологе. Або зроби це при нанесенні кондиціонера, заодно і засіб розподілиш щіткою, і кутикулу не травмуєш. 
  2. Очисть. Спочатку промивай і довжину, і шкіру голови просто водою. Далі без віджиму перейди до очищувального кондиціонера (метод ковошингу, вище розповідала) або безсульфатного шампуню. До речі, можеш в різні дні чергувати ці варіанти.
  3. Використай кондиціонер. Нахили голову вперед, щоб волосся спадало вниз, та почти наносити вибраний засіб. Спочатку промасуй шкіру голови, а далі рухайся по довжині. Не поспішай, 5-7 хвилин на масаж варто витратити. І кондиціонер попрацює, і промиєш краще, і кровообіг пришвидшиш. Коли всі пасма ретельно пропрацьовані, переходь до змивання. Важливо не заплутати їх в цей момент, а навпаки, розділити та сформувати завитки. Для цього склади пасмо у долоню, стисни та гармошкою підніми до коренів. Під час змивання кондиціонера використовуй аналогічну техніку для формування завитка.17-Особливості-методів-миття-волосся
  4. Нанеси незмивний стайлінг. Візьми гель, крем або пінку для укладки та нанеси їх на вологе волосся тим же способом, що формувала завитки. Першою пропрацьовуй зону біля обличчя, а вже потім маківку та потилицю. Стисни пасма, щоб сформувати бажані хвильки. Краще використати менше стайлінгу, ніж забагато. Експериментуй, знайди максимально легкий засіб саме для твого волосся.
  5. Висуши. Це можна зробити або природним шляхом, або феном на холодних температурах. У першому варіанті після миття на пів годинки залиш рушник на волоссі, щоб він всотував у себе вологу. У другому випадку вибирай стайлінг з термозахисними властивостями. 

Кучеряве волосся схильне до пересушення, тож зволожувальні компоненти у догляді — must have. Для формування легких локонів такий спосіб миття підійде, навіть якщо в тебе пряме волосся. Але тоді точно шампунь, а не кондиціонер.

Рекомендовані EVA Blog доглядові засоби для кучерявого методу: 

04 Кучерявий метод миття волосся (676)

  1. Шампунь Phytorelax Laboratories Keratin Curly  з гліцерином та гідролізованим кератином для зволожених, гладеньких завитків. Не містить сульфатних ПАР.  
  2. Корейський безсиліконовий зволожувальний кондиціонер La’dor Moisture Balancing з рослинними екстрактами (лаванда, бергамот, розмарин, м’ята, фрезія) пом’якшує та не обтяжує.  05 Кучерявий метод миття волосся (409)
  3. Незмивний крем Mr.Scrubber Curly Сare від українського бренду містить натуральні екстракти (малини, кокосу, артишоку, ромашки, звіробоя) та комплекс амінокислот (аланін, серин, аргінін й інші). 
  4. Активатор завитків Revlon Professional Style Masters Curly Orbital з пантенолом, касторовою олією, має другий ступінь фіксації.  

Цікаво на тему: Види гребінців для волосся і який коли краще використовувати

Якісний догляд та правильно підібраний метод миття може стати справжньою магією для жінок, які нервують через сухе, пошкоджене волосся. У статті я поділилась  способами, які популярні серед дівчат з хвилястими пасмами. Але й на прямому волоссі їх можна практикувати, щоб покращити структуру. І звісно, кожен з методів можна вдало адаптувати під свої особливості та потреби. Тож якщо маєш власні лайфхаки — ділись у коментарях! 

 Читайте також:

22 Липня / 2024 Волосся

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Надія Коваль

    Дуже зацікавив метод пре-пу. Якось багато про нього чула, але не вникала, як працює. А тепер замислилась, що варто спробувати, би припинити після миття виглядати як кульбабка.