Як зберегти грудне вигодовування: молочні кризи і як їх подолати

З маминим молоком малюк отримує вітаміни, поживні речовини й антитіла, які захищають його від багатьох хвороб. Вважається, що грудне вигодовування (ГВ) закладає основу пізнавального, сенсорного, інтелектуального розвитку малюка. Позитивно впливає воно і на наше здоров’я: жінки, які годували грудьми, мають менший ризик розвитку багатьох хвороб. Про переваги грудного вигодовування можна говорити багато. Це і можливість вільно пересуватися, і хороший нічний сон, адже їжа у вас завжди поруч, і звичайно, посилення вашого психологічного зв’язку з дитиною. Висновок очевидний: ми маємо докласти всіх зусиль, щоб зберегти годування грудьми.

Час читання: 6 хвилин та склянка соку 🥃

статья доступна на русском языке

Мами часто хвилюються, що їхнє молоко «не таке» або «його мало» і через це можуть відмовлятися від ГВ. Не буває неправильного маминого молока — це завжди найкраща їжа для малюка! А що стосується зменшення його кількості, то це тимчасова проблема. Сьогодні поговоримо про те, що таке молочна криза, коли вона може настати і як збільшити кількість молока.

Цікаво по темі: Троє та більше дітей: як не зійти з розуму

Що таке лактаційний криз

Лактаційний криз — це тимчасова нестача грудного молока відносно потреб дитини. Це може бути різкий стрибок зростання малюка, коли молочні залози не встигають пристосуватися й почати виробляти більше молока, або реальне зменшення його кількості, насиченості, жирності.

Які можуть бути причини молочної кризи:

Апетит дитини

Наші молочні залози працюють за принципом попиту й пропозиції. Чим більший попит (дитина їсть), тим більша пропозиція (молоко виробляється). Найчастіше його кількість лишається незмінною, а причина лактаційного кризу — в різкому зростанні дитини та збільшенні апетиту. Молочним залозам потрібен час, щоб пристосуватися й почати виробляти більше молока. Що робити? Просто почекати, частіше прикладати та ні в якому разі не догодовувати сумішшю.

Здоров’я мами

Поширена причина — емоційна криза годуючої мами: часті стреси, немає настрою тощо. Це погано відбивається на всьому організмі, в тому числі на лактації, оскільки зменшує вироблення гормону окситоцину. Про те, як молодій мамі уникнути стресу, читайте в нашій статті.

Спровокувати молочну кризу можуть також:

  • інфекції молочних залоз;
  • прийом оральних контрацептивів;
  • гормональні зміни (менструація, вагітність);
  • вживання деяких трав’яних чаїв;
  • чутливість сосків і болючі прикладання;
  • хірургічні втручання на грудях з приводу їх збільшення або зменшення.

Ці питання варто обговорити з лікарем: педіатром або гінекологом.

Что такое лактационный криз

Цікаво по темі: Здоров’я жінки після пологів

Неправильна організація годування

Ще одна причина молочної кризи — погано організоване вигодовування. Рідкісне або неправильне прикладання, догодовування сумішшю, використання пустушки, раннє введення прикорму (до 6 місяців) та інші.

Способи визначення лактаційного кризу

Найчастіше нестачу молока можна визначити за такими ознаками:

  • фізичні відчуття мами: груди недостатньо наповнюються;
  • дитина стає неспокійною, плаче після годування;
  • процес прикладання затягується, малюк просить їсти частіше, ніж звичайно;
  • під час їжі дитина робить часті перерви, ніби чекає, що зараз молоко з’явиться.

Ознаки того, що дитина наїдається:

  • вона набирає вагу в межах норми, добре виглядає, активно грається;
  • має здоровий колір шкіри, тонус м’язів;
  • швидко виростає з боді та комбінезонів, має маленькі складочки на ручках і ніжках;
  • легко прокидається;
  • смокче груди сильно й активно;
  • бруднить мінімум 6 підгузків на добу;
  • її випорожнення жовті й рідкі.

Способы определения лактационного криза

Цікаво по темі: Мама в декреті: догляд за тілом

Періоди та тривалість лактаційних кризів

У переважній більшості випадків проблема лактокризи вирішується за 3–4 дні, максимум — за тиждень. Найчастіше молочна криза виникає в перші три тижні, потім може повторюватися протягом періоду лактації кожні 2–3 місяці.

Період лактації це процес вироблення молока з того часу, коли дитину вперше приклали до грудей до моменту, коли залози припинили виробляти молоко. У кожної жінки період лактації має свою тривалість і залежить від того, як довго вона годує малюка грудьми. ВООЗ рекомендує не припиняти ГВ до віку 2 років.

У перший місяць

Відразу після пологів молока в маминих грудях ще немає, зате є цінне молозиво. Усього чайної ложки його досить для того, щоб зміцнити імунітет, запустити процеси в організмі, очиститися від меконію та навіть насититися. Не слухайте нічиїх порад «дитина голодна, у вас немає молока, вона не добирає вагу» та не догодовуйте сумішшю. Замість цього вдень і вночі кожні 1,5–2 години прикладайте малюка до грудей. Його і ваш організм зараз працюють як єдине ціле. Залежно від частоти та тривалості прикладання в період 3–5 днів встановлюється лактація.

Далі молоко ще буде формуватися, поступово збільшуючи жирність, зменшуючи число біоактивних факторів. З 2 по 6 тиждень воно стає зрілим: багатим вітамінами, мікроелементами, жиром, лактозою — всім необхідним для здоров’я малюка.

У три місяці

Перші повзунки стали малі, дитина помітно підросла, почала менше спати й більше цікавитися навколишнім світом. Якщо її турбували кольки, найчастіше в 3 місяці вони благополучно проходять. Змінюється й характер годування — може наступити нова криза. Малюк «забуває» попросити груди, або повисає на них на 1,5 години, або навпаки прикладається на кілька секунд. У період лактаційного кризу збільште частоту годувань, особливо в нічний час і перед засинанням вдень, годуйте так часто й так довго, як попросить малюк.

У мам 3-місячних дітей налагоджується зріла лактація — тепер її регулюють не гормони, а стимуляція. Ви можете помітити, що між прикладаннями груди перестали підтікати, стали м’якими, ніби порожніми, а під час годування відчувається поколювання, набухання. Це не молочна криза, а ознака того, що ваша лактація стала приливною, і тепер молоко буде активно вироблятися під час годування. Якщо дитина добре набирає вагу, «псує» багато підгузків, приводів для хвилювань немає. Продовжуйте грудне вигодовування та не поспішайте з догодовуванням.

Периоды и продолжительность лактационных кризов

У шість і вісім місяців

У півроку дитина вже досить велика, її вага подвоюється. Якщо дозрівання лактації не відбулося в 3 місяці, це може статися зараз. У цей час мамине молоко поки що лишається основним джерелом їжі, хоч і не єдиним — малюк пробує свій перший прикорм.

Дитина може стати неспокійною, частіше прокидатися вночі, більше просити їсти вдень і з’їдати молоко з обох грудей. Так відбувається через черговий стрибок зростання й лактаційний криз. Малюк накопичує сили, щоб навчитися сидіти, повзати і ще багато чого робити. Якщо він вже вміє все це, то йому потрібно ще більше енергії. Також цей період — час появи перших зубів, яке часто викликає дискомфорт. Це вам потрібно пережити разом, тому прикладайте малюка кожного разу, коли він попросить.

У рік

Вважається, що природна відмова від грудного вигодовування починається приблизно в цей період. Дитина сильно змінюється в плані розвитку, ступінь її зосередженості на мамі зменшується, все більше уваги вона приділяє вивченню навколишнього світу. Наше завдання в цей лактаційний криз — зберегти ГВ мінімум до 2 років, оскільки молоко й тепер залишається джерелом важливих поживних речовин і захисту від захворювань. Хоча основне харчування малюк уже отримує з інших продуктів, спочатку давайте йому звичайну їжу, а потім догодовуйте грудним молоком. Якщо цього не робити, лактація може сильно зменшитися, а потім зовсім згаснути.

Цікаво по темі: Суцільне розчарування: даремні покупки молодих батьків

Як подолати кризу грудного вигодовування: що робити

У моменти лактаційного кризу мами дуже хвилюються через те, що дитина голодна, недоїдає. Можуть виникнути думки про догодовування сумішшю, адже діти на штучному вигодовуванні не відчувають таких проблем. Як тільки ви почнете давати суміш і рідше прикладати, лактація почне знижуватися ще більше, а потім і зовсім припиниться. Як підвищити кількість молока в грудях — розповідаємо.

  1. Збільште частоту прикладання. Швидше за все, малюк і сам буде просити груди частіше, ніж звичайно. Годуйте його на вимогу кожен раз.
  2. Годуйте вночі. Вигодовуванню в нічний період (з 3 до 9 ранку) приділяють особливу увагу, оскільки саме в цей час виробляється гормон пролактин, який регулює кількість молока.
  3. Робіть масаж, приймайте теплий душ. Після кожного годування легкими круговими рухами масажуйте груди протягом 3–4 хвилин. Те ж саме можна робити під струменем теплої води.
  4. Зверніть увагу на свій психологічний стан — намагайтеся уникати негативних людей і емоцій, стресів. Через це може знизитися кількість молока, з’явиться почуття провини й утвориться замкнене коло.
  5. Слідкуйте за режимом дня і якістю свого життя. На жаль, сон до самого ранку молодій мамі тільки сниться. Нам доводиться по кілька разів за ніч вставати, щоб переодягнути або нагодувати дитину. Намагайтеся відпочивати при першій нагоді, спіть вдень разом з малюком, попросіть близьких допомогти з прибиранням, готуванням та іншими справами.

Как преодолеть кризис грудного вскармливания: что делать

Цікаво по темі: Що робити татам в післяпологовий період

Харчування годуючої мами: на що звернути увагу

Режим харчування, дотримання водного балансу — важливі складові успішного грудного вигодовування. Якщо немає особливих медичних показань, алергії, не відмовляйтеся від нормальної здорової їжі. Адже зараз ваш організм витрачає енергію не тільки на саме молоко, але і на його вироблення, а це дуже затратний процес.

Спеціальних продуктів, що підвищують лактацію, на жаль немає. Просто слідкуйте за збалансованістю свого раціону. Їжте продукти, багаті на білок: нежирне м’ясо, рибу, кисломолочні, яйця. Корисні теплий суп або бульйон — їх краще вживати щодня. Не обмежуйте себе в сезонних фруктах і овочах, крім сильних алергенів (цитрусових, полуниці та інших).

Офіційно вважається, що багато пиття не впливає на вироблення молока, але мами помічають, що після чашки чаю для лактації воно прибуває. Якщо вам подобається, пийте на здоров’я. Головне — знати, що доказової медичної бази чай для лактації не має, і не змушувати себе його пити, коли не хочеться. Для втамування спраги підійде будь-яка рідина, бажано тепла: вода, зелений чай, компот із сухофруктів. Пийте за бажанням, кожен раз, коли відчуваєте спрагу.

итание кормящей мамы: на что обратить внимание

Цікаво по темі: Як доглядати за грудьми під час годування

Чого не можна робити при лактокризі: типові помилки мам

Пам’ятайте: спокій і часті прикладання — головний спосіб швидко подолати лактаційний криз. Проблеми можуть початися, якщо мама сумнівається, надмірно хвилюється про те, як поліпшити лактацію. Змінюється наш гормональний фон, хвилювання передаються малюкові. Тому перше, чого не можна робити, — нервувати. Лактокриз — тимчасове явище, і він пройде за кілька днів.

У бажанні заспокоїти неспокійну дитину багато мам починають давати пустушку. Через це дитина гірше стимулює груди смоктанням і лактація ще сильніше згасає замість того, щоб збільшуватися відповідно до потреб малюка, який підріс.

Ще одна помилка — догодовування з пляшечки. Дитина розуміє, що більше не треба працювати, добуваючи молоко з маминих грудей, адже можна отримати безперервний потік з пляшечки. Так діти починають відмовлятися від ГВ. Якщо молока дійсно не вистачає протягом кількох днів, як тимчасовий захід можна догодувати малюка з ложечки.

Годуйте дитину грудьми мінімум до 2 років, годуйте коли, як і скільки потрібно. Це допоможе їй бути здоровою, спокійною, зміцнить ваш зв’язок з нею, створить атмосферу взаєморозуміння й любові в родині. Сподіваємося, ці поради допоможуть вам швидко і без втрат подолати молочну кризу.

 

Читайте також:

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Валерия

    Увы я не смогла

Рекомендовані статті
Як доглядати за швом після кесаревого розтину
20 Березня / 2023 Вагітність та пологи
Що треба знати про партнерські пологи
3 Січня / 2018 Вагітність та пологи