Літня парфумерія: гайд з вибору + 12 топових парфумів

За негласними правилами парфумерного етикету, літо — це час свіжих, легких і ненав’язливих ароматів. Адже тепле і сухе повітря посилює летючість парфумів і їхню насиченість для оточення. Через цю особливість твоя улюблена, наприклад, солодка квіткова композиція, якій ти не зраджуєш весь рік, у спеку може стати нудотною та агресивною.

Якими ж мають бути літні парфуми? Як почуватися на висоті, але при цьому залишатися доречним і не провокувати оточення відійти якомога далі або відчинити вікно в приміщенні? 😁 EVA Blog підготував рекомендації, які допоможуть визначитися з ідеальним парфумом на спекотну пору року. І, за доброю традицією, ми зробили добірку ароматів, при чому не тільки для жінок, а й для чоловіків, і, звичайно ж, не забули про категорію унісекс (там багато смачненького!).

1-літні-парфуми

Цікаво на тему: Правильне зберігання парфумів: усе, що потрібно знати

Які аромати найбільш актуальні на літо

Так само як ми міняємо одяг за сезоном, так і ольфакторний гардероб потребує перегляду залежно від пори року. Тому, на жаль, одним ароматом (навіть якщо це твоє «парфумерне Я») користуватися 365 днів на рік не комільфо.

2-Які-аромати-найбільш-актуальні-на-літо

Отже, ми знаємо, що у спеку звучання композицій посилюється. Тож відстав поки що свій La Vie Est Belle та Angel від Mugler до жовтня і віддай перевагу легшим парфумам. Які аромати підійдуть на літо найкраще:

  • цитрусові — з нотами мандарина, бергамота, лимона й апельсина;
  • зелені — з ароматом свіжоскошеної трави та листя, огірка, м’яти, базиліка і зеленого чаю, хвої, моху і водяних квітів;
  • фруктові — в літній парфумерії особливо доречні освіжальні акорди ананаса, ківі, кавуна і зеленого яблука, тропічні плоди (наприклад, манго, лічі, кокос) та аромати з кислинкою смородини, сливи та вишні (але тут важливо, щоб композиції не йшли в гурманіку, тобто, без карамелі, праліне та інших солодощів у піраміді);3-Які-аромати-найбільш-актуальні-на-літо
  • м’які пряні — щіпка ванілі та рожевого перцю додасть парфуму характерності, але влітку краще уникати яскравих осінніх спецій (наприклад, кардамону);
  • акватичні — водні та озонові ноти, які створюють ілюзію морського узбережжя і легкого бризу;
  • фужерні — такі композиції об’єднують у собі цитрусові, гіркувато-трав’янисті, моховиті та трохи пряні акорди, ця категорія особливо популярна в чоловічій парфумерії;5-Які-аромати-найбільш-актуальні-на-літо
  • шипрові — на відміну від фужерних ароматів, у шипрах допускається деяка солодкість, яка розбавлена приємною гіркуватістю (наприклад, полиновою, хвойною, деревною або моховитою);
  • квіткові — парфуми з нотами лаванди, жасмину, мімози, конвалії, фіалки та інших несолодких представників флори;
  • молекулярні — це досить новий і дуже трендовий напрямок у парфумерії; такі аромати побудовані на основі синтетичних ароматичних молекул, які часто не мають аналогів серед класичних акордів, але можуть ними доповнюватися для надання глибини композиції.

6-Які-аромати-найбільш-актуальні-на-літо

Цікаво на тему: Хочу/можу: аромати-дюпи в стилі люкса і ніші

Лайфхак: Більшість представників літньої парфумерії не вирізняються стійкістю, і багато хто з них «злітає» вже через кілька годин. Збільшувати дозу аромату сенсу немає (це ніяк не подовжує «життя» композиції), але що ж тоді робити? Носи свій аромат із собою, щоб завжди можна було його оновити. Не потрібно брати з собою повний флакон — так ароматична композиція може швидко зіпсуватися. А ось пробник, відливант в атомайзері або тестер у невеликому об’ємі буде дуже доречним.

Шукай EVA Blog в Instagram

Чи можна використовувати влітку більш насичені парфуми?

Ти, напевно, помітила, що для літа актуальні здебільшого легкі та летючі композиції, які мають свіжий запах, проте навряд чи зможуть похвалитися стійкістю і дифузністю, вартою заздрості. Невже в теплу пору не можна хоч іноді балувати себе більш характерними та шлейфовими ароматами? Насправді можна, якщо дотримуватися кількох правил.

7-Чи-можна-використовувати-влітку-більш-насичені-парфуми

  1. Використовуй більш щільний аромат тільки у вечірній час. Коли сонце не активне і в повітрі відчувається легка прохолода, ти можеш вдягнути більш насичений парфум. Тільки пам’ятай, що «важку артилерію» із зимового гардероба наносити не варто, а, скажімо, пудрові та помірні шкіряні композиції — цілком.
  2. Пам’ятай про дозування. Буквально 1-2 розпилення — і достатньо. Кількість пшиків ніяк не подовжить стійкість і не збільшить шлейфовість аромату, а ось викликати в оточення негативні емоції можуть.

9-Чи-можна-використовувати-влітку-більш-насичені-парфуми

Цікаво на тему: 12 найкращих бюджетних парфумів, що пахнуть на мільйон

Лайфхак: Якщо не можеш відмовити собі в задоволенні вигуляти ну дуже яскраві та насичені парфуми в літню пору, спробуй одягнути їх для вечірнього заходу або прогулянки на свіжому повітрі. Відкритий простір «сховає» можливі надмірності й не «придушить» людей навколо, ну, а ти закриєш гештальт і почуватимешся просто wow.

З теорією в загальних рисах розібралися. Але, звісно ж, ми не можемо відпустити тебе без цікавої добірки літніх парфумів, серед яких ти, цілком імовірно, можеш знайти своїх нових (а, може, і наявних у твоїй колекції) фаворитів.

Красиві літні аромати для неї

Hugo Boss Ma Vie Pour Femme

02 Hugo Boss Ma Vie Pour Femme (1070)

Любиш легкі квіткові композиції? Зверни увагу на Hugo Boss Ma Vie Pour Femme. Її букет стартує з освіжальної квітки кактуса, до якої поступово приєднуються аромати жасмину, фрезії та троянди. Деревно-кедрова база надає парфуму легкої гіркуватості й терпкості, розбавляючи солодкуваті квіткові акорди. Це інтелігентний, ніжний і водночас доволі стійкий жіночий аромат, який прекрасний у будь-яку погоду і доречний у будь-яких обставинах.

Основні ноти: жасмин, фрезія, квітка кактуса, кедр

Chanel Chance Eau Fraiche

01 Chanel Chance Eau Fraiche (1088)

Альдегіди — фірмовий почерк ароматів Chanel, які надають їм особливого шарму та впізнаваності. Зазвичай вони використовуються в розкішних вечірніх композиціях, однак, залежно від інших нот, вони можуть бути м’якими й «пухнастими». Як у випадку з Chance Eau Fraiche. По-перше, тут альдегіди використовуються на старті, а не в базі, що дозволяє їм швидко випаровуватися, залишаючи приємний слід в ароматі. А, по-друге, в оточенні соковитого цитрона, жасмину, амбри та тикового дерева, вони звучать ніжно, свіжо і дуже красиво.

Основні ноти: цитрон, альдегіди, жасмин, тикове дерево

Paco Rabanne Fame

03 Paco Rabanne Fame (832)

Хочеш надати тропічного настрою своєму образу? Придивись до Paco Rabanne Fame. У яскравому оригінальному флаконі, який однозначно стане прикрасою твоєї колекції, захований фруктово-квітковий коктейль, що складається з манго, бергамота, жасмину й олібанума з дрібкою ванілі та сандалу. Це трохи солодкий і пудровий аромат, схожий на ванільно-кремову Піна Коладу, але без нудотності. Для вечірнього літнього променаду саме воно!

Основні ноти: манго, бергамот, ваніль, жасмин, сандал

Fabien Marche Miracle Detre

04 Fabien Marche Miracle Detre (609)

Прихильницям романтичних квіткових шипрів рекомендуємо познайомитися з Fabien Marche Miracle Detre. У ньому фрезія і лічі на старті доповнюються солодкуватою магнолією, а також гіркуватістю імбиру, перцю і мандарина. У базі аромат переливається жасмином на мускусно-амбровій підкладці, що надає стійкості та зовсім трохи запудрює аромат.

Основні ноти: імбир, лічі, фрезія, магнолія, жасмин

Парфуми на літо для нього

Versace Eros

05 Versace Eros (356)

Дзвінкий, свіжий, яскравий і водночас дуже розслаблений — так коротко можна описати аромат Versace з провокативною назвою Eros. Композиція цього зеленого «фужера» стартує м’ятно-яблучним лимонадом з нотами герані, амброксану і бобів тонка. Потім на сцену виходить ваніль, два види кедра (віргінський і атласький), мох і ветивер, які трохи «приземляють» парфуми та надають їм характерності та глибини. Прекрасний претендент для парфумерного гардероба шанувальників освіжальних і легких ароматів.

Основні ноти: м’ята, зелене яблуко, ветивер, кедр, амброксан, ваніль, мох

Creed Aventus

06 Creed Aventus (248)

Цей аромат можна сміливо назвати сучасною класикою і бажаним екземпляром для багатьох парфумерних колекціонерів. Creed Aventus може похвалитися багатющою і при цьому дуже збалансованою пірамідою. Початок композиція бере фруктовий — тут міксуються ноти бергамота, яблука, ананаса і смородини. За ними слідує деревно-квітковий ансамбль із жасмину, троянди, пачулі та березових нот, а в базі приєднується мускус, амбра, ваніль і легка дубова моховитість. Вийшов дуже гармонійний, витончений і компліментарний аромат, доречний для будь-якого випадку, часу доби та пори року. Абсолютний must-have!

Основні ноти: яблуко, ананас, смородина, береза, пачулі, мох, ваніль

Jimmy Choo Urban Hero

07 Jimmy Choo Urban Hero (161)

Попри доволі скромну і не зовсім літню піраміду, Jimmy Choo Urban Hero звучить багатогранно, цікаво і досить свіжо. Складаючись з акордів шкіри, чорного перцю, палісандра, амбри й ветівера, в ньому вловлюються морські ноти, а ще щось хвойне, цитрусове і навіть трав’янисто-зелене. Справжній аромат-хамелеон, який відмінно впишеться в образ сучасного жителя великого міста.

Основні ноти: чорний перець, амбра, шкіра, ветивер, палісандр

Micallef Osaito

08 M. Micallef Osaito (114)

Micallef Osaito – прекрасна нішева композиція, що увібрала в себе найкращі риси літньої парфумерії. Відкривається аромат цитрусовими й морськими нотами, до яких у «серці» приєднуються мирт і календула. У базі — сандал, мускус, амбра й екзотична деревна нота. Парфуми позбавлені солодкості, а лейтмотив (морські акорди) м’яко обволікається спочатку цитрусами, а потім і трав’янисто-деревними нотами. Стильно, стримано і дуже інтелігентно.

Основні ноти: календула, мирт, морські ноти, цитруси, сандал

Цікаві унісекс-аромати на спекотну пору

Hermes Un Jardin Sur Le Nil

09 Hermes Un Jardin Sur Le Nil (90)

Назва Un Jardin Sur Le Nil («Сад на березі Нілу») говорить сама за себе. Це прекрасно вивірений і оригінальний коктейль, у якому присутні фрукти (зелене манго, цитруси), квіти (півонія, лотос, гіацинт, ірис), трохи кориці, ладану і мускусу, а ще екзотичні акорди томату, насіння моркви й очерету. Їхнє поєднання створює невагомий акварельний парфум, який припаде до смаку поціновувачам легких, але небанальних ароматів.

Основні ноти: цитруси, зелене манго, лотос, півонія, очерет, насіння моркви

Nishane Hacivat

10 Nishane Hacivat (80)

Ще один шипровий аромат у нашій добірці — Nishane Hacivat. Кислинка ананаса і цитрусів у ньому трохи підсолоджується жасмином і землистими пачулями, а деревно-моховиті акорди гарно обрамляють композицію і надають їй більш об’ємного звучання. До слова, дехто порівнює його з Creed Aventus (особливо на старті), тільки Hacivat має яскравіше виконання і все ж таки належить до унісекс-парфумів.

Основні ноти: цитруси, ананас, мох, пачулі, деревні акорди

Ex Nihilo Fleur Narcotique

12 Ex Nihilo Fleur Narcotique (50)

А ось аромат, яким «гудуть» усі соціальні мережі. До слова, одна з його прихильниць — Гейлі Бібер. Ex Nihilo Fleur Narcotique – це красива фруктово-квіткова композиція, але все ж таки ближча до жіночої. У ній поєднуються соковиті фрукти (персик, бергамот і лічі), квіткове «серце» з жасмину, флердоранжу і півонії, а також мускус і деревно-мшисті акорди в базі. Ці нехитрі, здавалося б, ароматичні ноти заміксували настільки вдало, що в цей парфум можна закохатися з першого подиху.

Основні ноти: персик, лічі, півонія, жасмин, мох

Zarkoperfume Pink Molecule 090.09

11 Zarkoperfume Pink Molecule 090.09 (56)

Для тих, хто шукає на літо що-небудь романтичне, екстравагантне, але все ж помірне, рекомендуємо придивитися до Zarkoperfume Pink Molecule 090.09. Це молекулярна композиція, яка на кожному розкриється по-різному, але безумовно створить настрій свята, легкості та безтурботності. Стартує вона шампанським, абрикосом, орхідеєю і бузиною, а в базі розкривається махагоні, чорним деревом і збитими вершками. Примітно, що парфум не має нот «серця» – така ось особливість у «рожевої молекули» від данського нішевого бренду.

Основні ноти: шампанське, абрикос, збиті вершки, махагоні

А які твої літні парфумерні улюбленці? Які аромати ти точно ніколи не одягнеш у спеку і чому? Як завжди, чекаємо на тебе в коментарях. 😉

Читай також:

15 Квітня / 2024 Краса

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Рекомендовані статті
VISUAL by EVA