22 найкращі креми для жирної та проблемної шкіри

Якщо є щось стале у цьому світі, то в такий перелік обов’язково має потрапити нанесення денного крему вранці та нічного ввечері. Б’юті рутина — цей й медитативна процедура, й важливий внесок у свою красу. Головне — правильно підібрати компоненти догляду. І в цьому завжди готовий допомогти EVA Blog!

Ми запросили Явуз Валерію, фахівчиню з тестування шкіри Лінії магазинів EVA, розібрати ключові особливості засобів для жирної та проблемної шкіри. А ще вона поділилась своїми рекомендаціями ТОП-кремів, якими ти можеш поповнити свій догляд!  

Явуз Валерія

Особливості жирної та проблемної шкіри

1-22-найкращі-креми-для-жирної-та-проблемної-шкіри

При підборі засобів для догляду дуже важливо точно знати свій тип шкіри, щоб і результат отримати, і не нашкодити. Жирну і проблемну шкіру часто плутають, але важливо розуміти різницю:

  1. Для жирної шкіри характерні розширені пори, масний блиск, тьмяність кольору, періодичні висипання. В чистому вигляді цей тип трапляється серед українок не так часто. У більшості жінок шкіра комбінована, а ще правильніше казати жиропрофіцитна (з надлишковою жирністю) чи жиродефіцитна (з недостатньою жирністю). З цим типом шкіри може взагалі не бути висипань, а тільки масний блиск і розширені пори. Є і приємний бонус — зморшки зʼявляються пізніше, ніж на інших типах.
  2. Проблемна шкіра — не обовʼязково жирна. І на комбінованій, і на нормальній шкірі можуть зʼявлятися висипи, якщо вони повʼязані з гормональним дисбалансом або порушеннями шлунково-кишкового тракту. Також проблемна шкіра дуже часто є зневодненою. 

Цікаво на тему: 15 сироваток преміумсегмента, які варто спробувати

Головні задачі догляду за цими типами шкіри

2-22-найкращі-креми-для-жирної-та-проблемної-шкіри

Основними задачами доглядової косметики для жирної та проблемної шкіри є очищення, звуження пор, себорегуляція (нормалізація діяльності сальних залоз), а також антибактеріальний ефект, завдяки якому буде пригнічуватись діяльність патогенних бактерій. Також можна виділити вирівнювання текстури, оскільки жирна шкіра здебільшого груба і має нерівномірний рельєф.

Рекомендовані креми для звуження пор:

01 Рекомендовані креми для звуження пор (1200)

  1. Матувальний крем Etude House Wonder Pore добре підійде для проблемної шкіри з надмірним жирним блиском і розширеними порами, з якими працюватиме цілий комплекс рослинних екстрактів.
  2. Себорегулювальний крем La Roche-Posay Effaclar Mat завдяки компоненту Sebulyse забезпечує матувальний ефект. Також засіб з саліциловою кислотою та гліцерином регулює надмірну роботу сальних залоз, дбає про зволоження та значно зменшує видимість розширених пор. 

Instagram_02_Blog

Засоби для жирної шкіри можуть підходити для проблемної та навпаки. Активи для цих типів перетинаються, але все ж, проблемній шкірі потрібні більш дієві компоненти. Її часто лікують антибіотиками або системними ретиноїдами, і в цьому випадку косметичні засоби мають принципово відрізнятися. Догляд потрібно спрямувати на відновлення мікробіому та гідроліпідної мантії шкіри. 

Рекомендовані відновлювальні креми: 

02 Рекомендовані відновлювальні креми (1182)

  1. Заспокійливий La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 містить цинк, марганець, пробіотичний комплекс, завдяки чому забезпечує антизапальний та відновлювальний ефект, а також чудово загоює мікропошкодження шкіри.
  2. Крем-міст Dr. Jart+ Ceramidin Cream Mist завдяки легкій консистенції не забиває пори. Насіння амаранту, куркума та цераміди у складі сприяють відновлювальній дії. 

Цікаво на тему: Як швидко прибрати почервоніння шкіри

ТОП-8 компонентів кремів для жирної та проблемної шкіри

3-22-найкращі-креми-для-жирної-та-проблемної-шкіри

З головними задачами доглядових засобів для зазначених типів шкіри визначились, час поглянути, які компоненти у складі допоможуть їх реалізувати.

У ТОП активів для жирної та проблемної шкіри потрапляють:

  1. Ніацинамід.
  2. Саліцилова кислота.
  3. Тренексамова кислота.
  4. Вітамін С.
  5. Пробіотики.
  6. Ретинол.
  7. Цинк.
  8. Муцин равлика.

Які властивості вони мають, який ефект забезпечують у догляді за обличчям та які креми з цими компонентами варто спробувати — дізнайся прямо зараз! 

Ніацинамід

Ніацинамід (вітамін В3) — на сьогодні дуже популярний актив. Регулює роботу сальних залоз, ефективний для звуження пор, допомагає висвітлити пігментацію, яка часто зʼявляється після висипань (постакне). Крім того, є прекрасним антиоксидантом.

Рекомендовані креми з ніацинамідом:

03 Рекомендовані креми з ніацинамідом (928)

  1. Себорегулювальний The elements Oil-Control Gel Moisturiser має текстуру крем-гелю та корегує роботу сальних залоз. Концентрація ніацинаміду 3%.
  2. Якщо хвилює акне або постакне, крем Biotrade Acne Out діятиме трьома активами: ретинолом, ніацинамідом та азелаїновою кислотою. Потужно корегує недоліки шкіри. Ретинол в парі з ніацинамідом дають гарний та стійкий ефект.

Цікаво на тему: Що потрібно знати про антиоксидантний догляд за шкірою

Саліцилова кислота

Ця жиророзчинна кислота з маленьким розміром молекули здатна потрапити всередину, допомагає позбутися комедонів і розблокувати забиті пори. А також корисна в освітленні пігментації.

Рекомендовані креми з саліциловою кислотою:

04 Рекомендовані креми з саліциловою кислотою (691)

  1. Матувальний засіб проти недоліків Mixa Anti-İmperfection завдяки поєднанню саліцилової та AHA-кислот чудово підійде для проблемної шкіри.
  2. Гель-крем La Roche-Posay Effaclar Duo+M сприятиме корекції недоліків проблемної шкіри. Має потрійну дію: зменшує запалення, запобігає утворенню постакне, дає антибактеріальний ефект.

Цікаво на тему: 11 помилок у догляді за шкірою

Транексамова кислота

Дія цього активу більше спрямована на усунення пігментації, до якої дуже схильні проблемна та жирна шкіра. Плями постакне залишаються довше, ніж самі запальні елементи, та значно погіршують вигляд обличчя. Транексамова кислота у складі денних кремів усуває їх ефективніше і швидше, ніж будь-який інший актив.

Рекомендовані креми з транексамовою кислотою: 

05 Рекомендовані креми з транексамовою кислотою (420)

  1. Крем-сироватка La Cabine Monoactives 2% Tranexamic Acis має ідеальну для жирної та проблемної шкіри форму, не забиває пори та не напружує відчуттям плівки на обличчі. Прибирає почервоніння, значно зменшує дрібні запальні елементи, освітлює постакне.
  2. Сонцезахисний суперфлюїд BABE Laboratorios Super Fluid SPF 50 захищає від UVA- і UVB- випромінювання, має легку консистенцію. Поєднання транексамової кислоти та вітаміну С дає потужний освітлювальний та антиоксидантний ефект.

Цікаво на тему: Що таке ферулова кислота та навіщо вона потрібна в косметиці

Вітамін С

Цей актив потрібен всім типам шкіри. Для жирного найкраще підійде чиста форма вітаміну С, який буде вирівнювати тон та текстуру шкіри, а також усувати характерну тьмяність. Проблемній шкірі цей активний компонент допоможе освітлити постакне.

Рекомендовані креми з вітаміном С:

06 Рекомендовані креми з вітаміном С (301)

  1. Прекрасний захисний флюїд L’Oreal Paris Revitalift Clinical Anti-UV Fluid добре підійде жирній шкірі завдяки легкій текстурі. Цей засіб з вітаміном С має антивіковий ефект і надає сяяння тьмяній шкірі.
  2. Зволожувальний крем Caudalie C+ 3-in-1 Vitamin C Energy містить стабілізований вітамін С, запобігає утворенню зморшок, надає сяяння. Гіалуронова кислота у складі забезпечує достатній рівень зволоження.

Цікаво на тему: 16 універсальних кремів для обличчя для різних типів шкіри

Пробіотики

Пробіотики — це бактерії, які забезпечують збалансований мікробіом шкіри. Вони не дають розвиватись патогенним бактеріям, які є причиною акне. Після лікування проблемної шкіри антибіотиками дуже важливо відновити мікробіом, оскільки вони разом з патогенними вбивають і корисні бактерії.

Рекомендовані креми з пробіотиками:

07 Рекомендовані креми з пробіотиками (208)

  1. Крем Dr. Ceuracle Pro Balance Biotics Moisturizer має зволожувальну дію та відновлює мікробіом шкіри, завдяки чому гальмується розвиток патогенних бактерій, які викликають висипання.
  2. Крем Declare Probiotic Skin Solution з пробіотиками чудово підійде для жирної чутливої шкіри. Бореться з запаленнями, зволожує, підтримує збалансований мікробіом.

Цікаво на тему: Навіщо потрібні водорості в косметиці

Ретинол

Вітамін А, формою якого є ретинол, — найдієвіший актив для жирної та проблемної шкіри. Має прекрасну себорегулювальну здатність, звужує пори, вирівнює текстуру, освітлює пігментацію, дає антивіковий ефект. Для жирної та проблемної шкіри форми ретинолу будуть відрізнятися. Якщо для жирної достатньо ретинол пальмітату, то для проблемної найефективнішим буде третиноїн. У будь-якому випадку, при введенні ретинолу в рутину, рекомендована консультація спеціаліста.

Рекомендовані креми з ретинолом: 

08 Рекомендовані креми з ретинолом (154)

  1. Нічний Obagi Medical Obagi 360це крем з 0,5% ретинолу, який оновлює шкіру, вирівнює текстуру, звужує пори, має потужний антивіковий ефект. 
  2. Нічний крем By Wishtrend A-mazing Bakuchiol гарно зволожить шкіру, звузить та очистить пори, висвітлить наявну пігментацію. Дія ретинолу підсилена його рослинним аналогом — бакучіолом

Важливо! Не забувайте про необхідність використання засобів з SPF, якщо у вашій рутині є засоби з ретинолом.

Цікаво на тему: 15 найкращих сироваток із ретинолом для всіх типів шкіри

Цинк

Цинк має протизапальну дію, регулює роботу сальних залоз, заживляє пошкодження шкіри. Для жирного типу достатньо низької концентрації, для проблемної — доречно використовувати локально у високих концентраціях.

Рекомендовані креми з цинком:

09 Рекомендовані креми з цинком (119)

  1. Зволожувальний засіб About face Acne Treatment з цинком та AHA-кислотами, бореться з наявними висипаннями та запобігає появі нових, відлущує ороговілі клітини шкіри.
  2. Крем Medi-Peel AHA BHA cica-Nol B5 чудово підійде для чутливої та проблемної шкіри. Цинк в поєднанні з кислотами дає потужний ефект проти висипань, а центелла азіатська заспокоює чутливу шкіру.

Цікаво на тему: Як вибрати й використовувати олії для жирної та проблемної шкіри

Муцин равлика

Муцин равлика має протизапальну, антибактеріальну дію, звужує пори, заспокоює подразнення, створює загоювальний ефект, а також живить шкіру.

Рекомендовані креми з муцином равлика:

10 Рекомендовані креми з муцином равлика (107)

  1. Крем Mizon Black Snail All in One вирівнює тон шкіри, зменшує прояви акне, пришвидшує метаболізм, освітлює пігментацію, в тому числі постакне.
  2. Зволожувальний крем з муцином равлика Farmstay Snail Visible Difference підійде для жирної та вікової шкіри без висипань. Завдяки вмісту ніацинаміду звужує пори, регулює секрецію сальних залоз.

Цікаво на тему: Тонер vs. тонік: чим відрізняються і що вибрати

Чому жирну та проблемну шкіру також треба зволожувати

4-22-найкращі-креми-для-жирної-та-проблемної-шкіри

Щоб зрозуміти важливість зволоження шкіри, необхідно знати два поняття: гідроліпідний барʼєр та гідроліпідний баланс.

Гідроліпідний барʼєр складається з води та жиру (себуму), захищає шкіру від негативних факторів навколишнього середовища, формує сприятливі умови для життєдіяльності корисних бактерій і несприятливі умови для патогенних мікроорганізмів, а також забезпечує еластичність.

5-22-найкращі-креми-для-жирної-та-проблемної-шкіри

Гідроліпідний баланс це співвідношення між водою і жиром (себумом) у гідроліпідному барʼєрі. Порушення балансу автоматично призводить до руйнування барʼєру, відповідно епідерміс стає більш вразливим. Наприклад, коли виробляється менша за необхідну кількість себуму, то втрачається еластичність, порушується мікробіом, зʼявляються передчасні зморшки, мікротріщини. А коли шкірі недостатньо зволоження, то вона намагається компенсувати це виробленням  більшої кількості шкірного сала. А оскільки захисний барʼєр порушений, то у надмірній кількості себуму можуть розвиватися патогенні бактерії, які викликають висипання. Крім того, при недостатній зволоженості себум стає дуже густим і забиває пори. 

Саме тому жирній і проблемній шкірі зволоження потрібно не менше, а можливо навіть більше, ніж іншим типам.

Рекомендовані заспокійливі та зволожувальні креми:

11 Рекомендовані заспокійливі та зволожувальні креми (77)

  1. Засіб Biotrade Acne Out Hydro Active завдяки вмісту токоферолу (вітамін Е) має протизапальну дію. Пантенол дає заспокійливий ефект, дамаська троянда тонізує та зволожує. Цей крем вдало підходить проблемній шкірі, яка виснажена лікуванням та підсушувальними засобами.
  2. Заспокійливий крем Avene Cleanance Hydra розроблений спеціально для тих, хто проходить лікування від акне системними ретиноїдами. Така шкіра є тонкою і подразненою, тому їй необхідна підтримка і додаткове зволоження. І саме цей крем чудово виконує такі задачі.

Цікаво на тему: Що таке трансепідермальна втрата вологи та як її зупинити

Яких компонентів варто уникати

6-22-найкращі-креми-для-жирної-та-проблемної-шкіри

Якщо в тебе проблемний або жирний тип, в першу чергу потрібно уникати засобів, які містять спирт. Він висушує шкіру і порушує гідроліпідний барʼєр. Також варто уникати олій. Хоча з цього правила є виключення. Наприклад, ретинол часто виробляють в сквалані (олія з печінки акули, на даний час використовуються рослинні аналоги) і так він діє ефективніше, адже є жиророзчинним. Також варто уникати будь-яких жирних, щільних текстур у кремах. Краще вибирати форми флюїдів, гелів, крем-гелів або крем-сироваток.

Цікаво на тему: Що таке купероз та як його прибрати у домашніх умовах?

Натуральні та гіпоалергенні креми: за чи проти

7-22-найкращі-креми-для-жирної-та-проблемної-шкіри

Серед власників жирної та проблемної шкіри часто трапляються люди зі схильністю до алергій. У такому випадку інші засоби, крім гіпоалергенного крему, не підійдуть. Головне звертати увагу на склад (має містити некомедогенні компоненти), а також текстуру (має легко вбиратися, жирних та щільних краще уникати).

Щодо натуральних кремів, то підійде догляд з екстрактом чайного дерева, календулою, ромашкою. А до вибору такого засобу варто поставитися відповідально. Натуральні креми часто мають щільні текстури, яких потрібно уникати жирній і проблемній шкірі.

8-22-найкращі-креми-для-жирної-та-проблемної-шкіри

Цікаво на тему: Дерматологічний захист шкіри від сонця: чому це важливо

Красуням з жирним та проблемним типом шкіри при виборі догляду доводиться враховувати багато факторів. Склад повинен бути некомедогенним, забезпечувати себоругулювальний, матувальний, освітливальний, зволожувальний ефект, мати антибактеріальні, заспокійливі та відновлювальні властивості. Але коли знаєш, які компоненти впораються з цими задачами, вибір зробити значно легше! Тим паче у цій статті фахівчиня сервісу з тестування шкіри Валерія Явуз вже поділилась добіркою ефективних засобів. Якщо хочеш доповнити цей ТОП-22 своїм улюбленим доглядом, велком у коментарі!

Читайте також:

20 Серпня / 2024 Догляд за обличчям

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Анна Герц

    Я вже купила собі завдяки цій статті Biotrade Acne Out Hydro Active, взагалі мені було б корисно більше дізнатись про захисний бар’єр шкіри.

Рекомендовані статті
Особливості кислотного догляду
11 Грудня / 2019 Догляд за обличчям