Партнерські пологи: всі за та проти

Багато хто чомусь думає, що партнерські пологи – це присутність чоловіка поруч із дружиною безпосередньо в момент появи на світ дитини. Однак, це не зовсім так. Зафіксуймо: партнерські пологи – на них, крім медичного персоналу, присутня близька людина породіллі (брат, сестра, подруга, мати, свекруха, та хто завгодно). І, звичайно ж, чоловік теж входить до цього списку. Так уже склалося, що більшість майбутніх мам, які бажають народжувати в присутності близької людини, вибирають саме чоловіка. А він своєю чергою або готовий морально, або ні. EVA Blog зараз розповість тобі все про партнерські пологи… і ще про кілька цікавих фактів.

“У Європі 99% пологів проходять у спільному форматі! І ми будемо народжувати разом!”

1-Партнерські-пологи

Пропоную тобі трохи відволіктися від красивих розповідей молодих татусів і мам про неймовірно позитивні емоції, які вони відчули під час спільних пологів. Також відставити осторонь думки й рекомендації з цього приводу різних популярних блогерів. І, звісно ж, не брати до уваги поради від противників пологів, на яких присутній майбутній тато. Пропоную краще подивитися на реальність і допоможе нам у цьому дуже частий аргумент від тих, хто всіма руками за ідею народжувати разом.

Цікаво на тему: Як позбутися пігментації під час вагітності

Дійсно, в європейських країнах партнерські пологи – буденність. У деяких регіонах і зовсім вважається, що якщо чоловік не присутній зі своєю жінкою в такий відповідальний момент, то він її не цінує, не любить, не поважає тощо. Підтримка від коханої людини дуже важлива, проте в цьому випадку до цього призвела не думка, що “чоловік зобов’язаний бути присутнім”, а підхід до спільного життя і майбутніх пологів. Цивілізовані, дорослі, виважені рішення – ось основа того, чому більшість європейців ЗА партнерство, і не тільки під час пологів, а й до, під час, а також після періоду вагітності. Трохи статистики про європейських породіль:

  • сім’я може жити в цивільному чи офіційному шлюбі досить довго й при цьому не мати дітей. І тут йдеться не про проблеми зі здоров’ям і навіть не про чайлдфрі. Просто це дуже серйозний крок і таке поняття, як “випадкова вагітність” – вкрай рідкісне явище;
  • народження дитини передбачає не тільки колосальну втрату особистого простору, безсонні ночі, брак часу для себе, друзів і близьких. Насправді це все лірика, оскільки фінансовий добробут є вирішальним фактором. Дав бог зайчика, дасть і галявину – катастрофічний моветон. “У що моя дитина буде одягнена? Що вона їстиме? Де вона спатиме? Чи вистачить нам у майбутньому ресурсів для того, щоб дати їй гарну освіту? Чи є у нас зараз фінансові можливості для якісного забезпечення життя малюка в найближчі 5-10 років?” Ось якими питаннями задається середньостатистична цивілізована європейська сім’я;2-Партнерські-пологи
  • поки справа доходить до, підкреслю, запланованої вагітності, у більшості випадків сім’я, так би мовити, згуртована. По-перше, вже є міцна моральна й достатня матеріальна база. По-друге, в обох майбутніх батьків прокидається інший погляд на свою сім’ю – “Я хочу бути з цією людиною або мене просто фізично вабить ця людина” змінюється на “Я хочу дитину тільки від неї/нього”. Ну й по-третє, підтримка одне одного в найрізноманітніших ситуаціях протягом довгого спільного життя практично завжди перетікає на підтримку дружини в період вагітності та, як наслідок, призводить до підтримки її на спільних пологах. Це простий і зрозумілий ланцюжок подій, що веде до логічної, щасливої появи на світ бажаної дитини.

Хоч би як це було неприємно усвідомлювати, але, на жаль, ми тільки починаємо прагнути до такого підходу розширення сім’ї. І брати приклад з європейців та їхніх спільних пологів просто тому, що це здається чимось “правильним”, не беручи до уваги критично важливі моменти, – щонайменше, дивне рішення. Скажу тобі більше, в Європі увагу до такого явища, як партнерські пологи, не просто довго просували з погляду якоїсь моральної етики, а підтримували на державному рівні. Це і якісне облаштування пологових будинків, лояльність до цього питання медичного персоналу, пошук відповідей на запитання “Чому це важливо?”, а не “Ти що не розумієш? Так треба!”.

3-Партнерські-пологи

Цікаво на тему: Як доглядати за швом після кесаревого розтину

І звісно ж, стабільна більшість майбутніх батьків, яких ми тут ставимо за приклад, разом відвідують курси не тільки з партнерських пологів, а й різноманітні розвивальні/навчальні заходи для майбутніх матусь і татусів. Усе це в комплексі й призводить до обопільного бажання народжувати разом. У нас такі речі впираються або у фінансову складову – дорого (хоча ціна одного заняття в середньому 5-7$), що неприховано натякає на абсолютну неготовність утримувати дитину. Або ж татусі починають грати в “мафіозників” і їм просто соромно відвідувати такі курси, “Що про мене мужики подумають?” врешті-решт.

У першому випадку ми отримуємо щасливих батьків і, що важливо, батька без моральних травм від усього побаченого під час процесу пологів. А в другому – тато на нервах, мама на нервах, лікарі на нервах від їхньої поведінки й це тільки перейми почалися. Який варіант оберете ви на шляху до партнерських пологів – вирішувати, звісно ж, вам.

“Тато має бути на пологах!” Це необхідність чи просто данина моді?

4-Партнерські-пологи

Не так давно такі речі підносилися більш поблажливо в стилі “А ось у подруги був чоловік на пологах…”. Однак після досить великої світової тенденції народжувати разом, дедалі більше віддають перевагу думці, що батько дитини стовідсотково має бути на пологах і крапка. Звідусіль нам розповідають, що мало не кожна друга пара народжує разом. Чи погано це? Звичайно ж, ні. Це прекрасно! Тільки ось здебільшого ми бачимо й чуємо лише один бік медалі, там де спільні пологи – це дуже зворушливе, чуттєве й гарне явище, наповнене турботою і любов’ю. Але ж є й інший розвиток подій:

  1. Майбутній тато сприймає необхідність присутності на пологах не як власне нестримне бажання, а більше як батьківський обов’язок. Для нього це те саме, що піти заробити на коляску, наприклад, але ж цей процес (заробляння грошей) далеко не завжди приємний.
  2. Створюється вакуум, у якому майбутній батько має допомогти зачати дитину, а потім бути присутнім на пологах. Це стає якоюсь місією справжнього тата – “Зачав, як дитина на світ з’являлася – дивився, все, де мої медалі?”.

Цікаво на тему: Найкрасивіші та найрідкісніші імена для дівчаток і хлопчиків

І ось у цій ситуації ми отримуємо картину, в якій жінка в період вагітності перебуває без особливої підтримки. Адже, як я згадала вище, це в обов’язках майбутнього тата не прописано. І ось такий батько, перебуваючи на пологах, у 99% випадків замість підтримки буде активно пробуджувати в дружини лише одну думку: “Ой, краще б тебе тут не було”. Чи винен він у цьому? Ні. За фактом його змусили бути присутнім на дуже серйозному заході, тому що так треба, модно тощо. На думку дружини вона отримає колосальну підтримку, а на думку чоловіка – йому потрібно просто відбути. Він абсолютно не розуміє, що відбувається навколо, не має жодного поняття, як потрібно поводитися, щоб підтримати породіллю, та й загалом почувається максимально не у своїй тарілці. Стильно, модно, молодіжно? Так. Чи ті самі це партнерські пологи, які собі намалювала в мріях майбутня матуся? Ні. Класична не інстаграмна історія, як то кажуть.

5-Партнерські-пологи

До спільних пологів абсолютно недоречно й неправильно підходити з погляду трьох крайнощів:

  1. Партнерські пологи в жодному разі не мають бути заради хайпу. “Усі так народжують, значить і ми будемо, а як же…”.
  2. Зводити цей захід у ранг безальтернативної необхідності – несприятлива справа. Далеко не всі жінки хочуть, щоб на пологах був присутній хтось іще, крім медичного персоналу. І якщо ти належиш до таких, не потрібно переконувати себе у протилежному, заселяючи в голові думку, що “А може й справді мені так буде простіше народити?”. Навряд чи, а ось стресу може додатися з лишком.
  3. У жодному разі не можна бути категоричною в питанні перебування чоловіка на пологах. Здебільшого, це поради родичів і подруг “Чоловікові там робити нічого! Він знепритомніє, у вас у сексуальному житті будуть проблеми…” і ще маса надуманих речей. Якщо він хоче або схиляється до того, що хотів би, а дружина не проти (як у другому пункті), то потрібно просто над цим трохи попрацювати.

Цікаво на тему: Які харчові добавки корисно приймати вагітним жінкам

Загалом резюмую так: партнерські пологи не можна розглядати на прикладі якоїсь конкретної сім’ї, але водночас їх потрібно розглядати саме в межах сім’ї та ніяк інакше – тільки ВАШОЇ сім’ї.

Класні партнерські пологи, що запам’ятовуються на все життя, з купою позитивних емоцій і безмірної радості починаються зі спільної вагітності! Без цього ніяк від слова зовсім. І тут відіграє колосальну роль не тільки підтримка жінки з боку чоловіка в період виношування плоду, а і їхня спільна підготовка до майбутніх пологів.

Партнерські (спільні) пологи: як до них підготувати чоловіка

6-Партнерські-пологи

Щойно жінка дізнається про вагітність, одразу ж починається квест із пошуку максимальної кількості інформації, пов’язаної з пологами. Навчальні відео від лікарів, пошук літератури на цю тему, вивчення інформації про коляски, соски, підгузки, дитячий одяг, постільну білизну, радіо/відеоняні, дитячі ліжечка тощо. Загалом, до середини вагітності досить багато майбутніх матусь уже чітко розуміють, що їх чекає на пологах, і мають доволі виразну візуалізацію щодо дій у пологовому будинку, а також після народження крихітки.

Що стосується чоловіків, то вони, звісно ж, перебувають за межами всього цього інформаційного божевілля. І якщо плануються партнерські пологи – це невиправна помилка. Отже, розберімо по пунктах, як підготувати свого чоловіка до довгоочікуваних спільних пологів.

Цікаво на тему: Набір ваги під час вагітності: норма прибавки за тижнями

Дізнатися про бажання партнера

7-Партнерські-пологи

Це перше, з чого потрібно почати – поцікавитися в нього, як він дивиться на те, що ви будете народжувати разом? Відповідь у стилі “Звісно, без проблем” – не часте явище, здебільшого починаються легкі заїкання, очі бігають, нігті гризуться та йому хочеться присісти. Насправді така реакція цілком нормальна, адже для більшості чоловіків пологи – це сцена з фільму жахів, з криками, кров’ю, яскравим сліпучим світлом і в центрі подій розлючена дружина. Тут потрібен звичайний сімейний діалог із відповідями на запитання:

  1. Чому він не хоче або сумнівається, що хоче?
  2. Що саме його лякає чи тривожить у цій ситуації?
  3. Можливо, якісь конкретні абсолютно незначні моменти є великою стіною, що не дає йому пройти у світ партнерських пологів?

8-Партнерські-пологи

Загалом, звичайний конструктивний, без емоцій і нав’язування своєї думки діалог двох люблячих людей. Якщо позиція чоловіка принципова й він категорично не готовий до партнерських пологів ні фізично, ні морально, то не потрібно ображатися на нього. Уяви, що ти найбільше в житті боїшся висоти. А чоловік тобі каже: “Я хочу стрибнути з парашутом і хочу зробити це з тобою разом”. Ти, звісно ж, правдами й неправдами відмовляєшся, а він у підсумку ображається на тебе всіма фібрами своєї душі. Погодься, це щонайменше занадто егоїстично, та й загалом дивно.

Ось що цікаво. У таких діалогах дуже часто з’ясовується, що чоловіки не хочуть брати участі в одній процедурі – перерізання пуповини. А це ніби входить у так званий ритуал спільних пологів. Якщо у твоєму випадку проблема відмови виявиться в небажанні перерізати пуповину, то й не потрібно, як то кажуть. Адже головне, що він буде поруч. Тобі потрібна насамперед моральна підтримка, а не героїчний помах ножиць над пуповиною крихітки.

Цікаво на тему: 5 найкращих засобів від розтяжок під час вагітності

Психологічна підготовка чоловіка

9-Партнерські-пологи

Звичайно ж, для жінки 99% речей, які відбуватимуться під час пологів, – зрозуміле й природне явище. Але не для середньостатистичного чоловіка. Тому вкрай важливо, щоб він подивився відеоматеріали на тему, почитав потрібну інформацію тощо. Тільки не потрібно йому вмикати документальні фільми з жінками, які народжують, де часто все відбувається не на жарт лякаюче. І справа не в самому процесі, а в тому, як подається інформація. Зараз просто нескінченна безліч класних відео від профільних фахівців на тему вагітності, пологів, післяпологового періоду. І в них інформаційна складова якраз таки націлена на лайтове, я б навіть сказала, приємне занурення у світ материнства й батьківства.

Цікаво на тему: Як обрати бра для годування та періоду вагітності

Накачуєш чоловіка знаннями, аж до чіткої інструкції

11-Партнерські-пологи

І ось тут вкрай ефективні та корисні курси для молодих батьків. Повір, на них ти теж дізнаєшся багато цікавого. Крім базових речей твій чоловік дізнається:

  • як правильно робити розслаблювальний масаж і освоїть правильні техніки;
  • навчиться розуміти, що з тобою відбувається в конкретний момент, і під час тих самих переймів точно вже не буде щоразу бігати по лікарні з криками “Ааа, що робити? Всі сюди, всі сюди”;
  • зрозуміє специфіку моральної підтримки породіллі в передпологовому стані. Адже в цей момент якісь класичні слова або дії можуть просто не працювати. Десь потрібно буде підтримати словом/справою, а в якихось випадках краще просто посидіти поруч мовчки й це буде супер підтримкою.

10-Партнерські-пологи

Загалом як психологічна підготовка, так і цей пункт належать до спільної вагітності, а як ми з тобою вже знаємо, без неї партнерські пологи – таке собі задоволення.

Ну й звісно ж, обов’язково детально розкажи про свої вподобання. Адже кожна з нас потребує різного ступеня підтримки в передпологовий період під час переймів і вже безпосередньо під час пологів. Для когось достатньо просто знаходження свого коханого чоловіка поруч, а комусь потрібен великий ефект присутності з діалогами (лагідні слова, підбадьорювання тощо), а також фізичний контакт (тримання за руку, погладжування по голові).

Спільні пологи – це класно! Тільки в тому разі, коли ви до них готові й, найголовніше, обидва безмірно хочете розділити такий важливий момент у житті, перебуваючи один з одним.

А як ти ставишся до партнерських пологів? Обов’язково поділися з нами в коментарях і не забудь поставити вподобайку, якщо стаття була для тебе цікавою і корисною.

Читай також:

Коментарі

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

  1. Не скажу

    Не знаю я б не кликала свого чоловіка. Він би народив разом зі мною, кому потрібен цей стрес

  2. Юлія Новак

    Гарна стаття 🙌🏻🤍Спасибі за таку цікаву та корисну інформацію.Було дуже цікаво почитати про це актуальну інформацію.💚

Рекомендовані статті